Bucatele traditionale umplu mesele romanilor in perioada sarbatorilor de iarna, iar dintre acestea, cele mai populare sunt preparatele din carne de porc.
De aceea, pentru un festin cat mai imbelsugat, trebuie sa avem pe masa si renumita toba de casa.
Avem NEVOIE de :
1/2 cap porc
1 inima
500 g carne macra
sorici
2 caciulii de usturoi
boia
sare
piper
1 stomac de porc
MOD de PREPARARE :
Pentru toba de porc ,avem nevoie de stomacul porcului, pe care il curatam de membrana interioara. Cel mai usor curatam cu sare grunjoasa. Il spalam,apoi il lasam o ora in apa cu otet si ceapa,pentru neutralizarea mirosului.
Parlim bine capul de porc, il curatam si il portionam.Asezam apoi pe foc toate ingredientele intr-o oala mare. Lasam sa dea in clocot, luam spuma şi apoi punem sarea şi piperul boabe.
Lasam la fiert ,in jur de 2 ore.
Dupa ce toata carnea a fiert, o taiem bucatele mici care se amesteca cu sare, piper macinat , boia si putină zeama în care au fiert (care are deja gelatina in ea , de la sorici).Adaugam si usturoiul macinat sau dat prin presa.
Amestecam sa se omogenizeze.
Capatul mai tare al stomacului se taie , o bucata cam de 3-4 cm si se arunca.Prin acest orificiu vom umple toba.
Punem amestecul in stomacul curatat, apoi coasem .Introducem toba intr-un saculet de tifon cu care o vom scufunda in apa in care au fiert capul si organele.Lasam sa fiarba cam 30-40 de minute, avand grija ca saculetul sa nu ajunga la fundul oalei. Lasam aproximativ 30 de minute.
Dupa acest timp, scoatem toba, o punem pe o tava , o intepam cu un ac mai gros cam in 10 locuri si asazam deasupra alt suport de lemn peste care punem greutati. Lasam sa se raceasca asa pana a doua zi.
A doua zi legam toba cu sfoara si o lasam la zvantat 24 de ore, inainte de a o da la fum 2-3 zile, cate 3 ore pe zi.
Toba se serveste rece, pe platorile cu aperitive. Cel mai bine merge alaturi de mustar sau hrean razuit.
IMI PLACE TOBA DE NU MAI POT,ABIA ASTEPT S-O PREGATESC SI EU!TU AI FOST MAI HARNICUTA,PUP FATA DRAGA!!
RăspundețiȘtergereDa, da...e buna de tot, mai ales afumata oleaca !
ȘtergereElena Zota
RăspundețiȘtergereAm salvat reteta ca sa o pot folosi la timpul potrivit. Multumesc !
Perioada de pregatire, impletita de emotia așteptării, de traditiile noastre, ne aduce tot atata emotie si bucurie ca si sarbatorirea propiuzisa a sf. Craciun. Îmi place !
Si in Spania faceti bunatati din astea romanesti ?
ȘtergereCalinescu Elena
RăspundețiȘtergereMulțumesc, Sidy, avem porc adevărat, sănătos, frumos, voinic, crescut de noi, hrănit cu ce e mai bun! Imi place ·
Cel mai bun si mai sanatos lucru !
ȘtergereHintia Gabriela
RăspundețiȘtergereNeata buna, mi-a lasat gura apa ! Imi place ·
Inseamna ca trebuie sa vii sa gusti Gabi draga...
Ștergere