Ciorbele si supele unguresti pot fi facute din carne de pasare, carne de porc sau de vita, cu paste sau fara. Ciorbele unguresti pot fi si din diferite specii de peste, cartofi,fasole uscata, ardei rosu. Renumite sunt Ciorba de peste din Szeged, Supa de peste Baja, Supa-gulyas , Ciorba de fasole Jokai, Supa Palóc, precum si supele usoare din fructe, care pot fi si reci.
Dar multe dintre ciorbele unguresti se acresc cu moare, zeama de varza acra si se ingroasa cu cate o lingura de faina, de obicei, ceea ce este specific bucatariei maghiare.
Dintre multele supe si ciorbe unguresti, astazi am facut-o pe aceasta si va spun ca are un gust deosebit, nu va speriati, ca hreanul a fiert si nu mai este piscacios...
Avem NEVOIE de :
500 g carne de porc cu oase
200 g carnati de casa afumat
1 litru zeama de varza
3 linguri de hrean ras proaspat
2 morcovi
1 patrunjel radacina
1 ceapa
1 cana smantana
1 lingurita de paprika
1 lingura de sare
1 lingura untura
chimen, cimbru
MOD de PREPARARE :
Punem untura la topit in oala in care vom face ciorba.
Morcovii curatati si spalati ii taiem rondele si ii sotam putin in untura.
Stiti ca in ultimul timp s-a constatat ca untura este mai sanatoasa ? Cititi aici va rog frumos .
Adaugam apoi carnea portionata si ceapa ( eu o pun intreaga, apoi o scot din ciorba), amestecam sa se soteze putin.
Adaugam apa necesara, sarea, paprika, hreanul,chimenul si cimbrul si lasam sa fiarba pina cand carnea e bine fiarta si se poate lua de pe oase.
Taiem carnea bucatele, o punem inapoi in ciorba .
Amestecam smantana cu zeama de varza , 1-2 polonice ciorba fierbinte, rasturnam in ciorba si lasam sa dea in clocot.
Gustam ciorba si ii potrivim gustul.
Deasupra punem verdeata tocata marunt si servim ciorba alaturi de ardei iute.
Pofta mare sa aveti !
O ciorba pe gustul meu!
RăspundețiȘtergereLia Maria Grozi
RăspundețiȘtergereCea mai grozava ciorba 👌 mai ales dupa o noapte de petrecere 😄 gen revelion 😉 Îmi place ·
Jana Munteanu
RăspundețiȘtergereSocrul meu, fie iertat, îi zicea acestei ciorbe "zinga-zunga" și o făceam după tăiatul porcului. ...Bună după o petrecere stropită din plin cu băutură. ...Îmi place ·
Neli Alexa
RăspundețiȘtergereIți fur reteta! Imi place ·
Elena Zota
RăspundețiȘtergereEra preferata tatalui meu si imi place si mie foarte mult, mai cu seama ca imi aminteste de copilarie...Îmi place ·
RăspundețiȘtergereVasile Aanei
Imi place dar vedeti ca nu gasesti Zeama de varza ci numai cei acrita varza cu sare de lamaia. ce as manca o ciorbita .Îmi place ·
Daca isi pune omul, din toamna,, varza la murat, are si zeama buuuuuna !