miercuri, 4 ianuarie 2017

Ciorba de cartofi cu tarhon si afumatura.

By Sidonia Toncean   Posted at  11:00   Ciorbe No comments


In urma cu aproape 3 ani Stefania Anastasiu   a initiat o provocare culinara mult indragita de mai multe bloggerite din acest grup numit Weekend cu spor. 
Stefi se intreba : "...de ce "Weekend cu spor" ? 
"Pentru ca eu, ca si alte gospodine, cred, simtim ca sambata si duminica, in cele doua zile libere, avem un spor mai mare la gatit, la scris pe blog, la stat prin bucatarie si incercat tot felul de bunatati si retete noi....
Asa ca pornind de la aceste aspecte, m-am gandit sa lansez aceasta provocare, pentru bloggerii culinari,  la care va invit pe toti cu mare drag!!!..."
In fiecare luna cineva inscris in grup ,este gazda provocarii, iar in aceasta luna a venit randul lui Monica Horoiu care ne-a propus   3 categorii de retete:

1 - retetele cu fructe
2 - retete cu peste
3 - ciorbe/supe

Daca inca nu ati apucat sa intrati la ea pe blog, sa stiti ca ati pierdut mult.Are tot felul de retete savuroase, romanesti sau nu, usoare sau grele, pe toate gusturile.
Faceti-i o vizita si nu veti regreta !
Eu am ales sa fac reteta acestei ciorbite extrem de gustoase, pe care vi-o recomand cu drag.
Monica spunea : " Dupa o petrecere prelungita pana-n zori si o desteptare cu "strangeri de casca" pentru unii, se cerea ceva "zeama acra" care sa trateze mahmureala. Ca, deh !! Saraca aspirina efervescenta nu a facut fata la avalansa de paharute de coniac "bun",  vin din ala "de care n-ai baut pana acum" si "hai noroc si la multi ani, ".
Si daca situatia o cere, e musai !"




Avem NEVOIE de : 

500 gr afumatura (eu am avut zeama in care am fiert sunca si carnati)
1-2 morcovi
1 patrunjel
1-2 cepe
4-5 cartofi rosii
1 l bors
1 mana fidea
 tarhon
 leustean
ulei
sare
piper

- pentru dres :
100 gr smantana
1-2 galbenusuri

- pentru servit:
ceapa rosie

ardei iute



MOD de PREPARARE :

Daca nu aveti afumatura fiarta, atunci o puneti impreuna cu apa la fiert si aveti grija sa luati spuma din cand in cand.
Zarzavaturile spalate le curatam si le taiem dupa pofta inimii sau le dam pe razatoare.




Vand afumatura e fiarta adaugam legumele taiate sau razuite si ceapa intreaga( cand e gata ciorba, o putem arunca).




Asezonam si lasam sa fiarba legumele acoperit ,la foc mediu.
Smanatana o amestecam cu galbenusurile, adaugam un polonic de ciorba fierbinte si amestecam sa se omogenizeze.




Cand toate sunt fierte adaugam borsul dat in clocot separat , aceasta smanatana , si mai presaram putin tarhon deasupra.
Stingem focul sub ciorba si e gata, se poate servi.




Sa nu uitati ceapa rosie sau ardeiul iute !
Potoleste foamea si alunga mahmureala spune Monica.
Pofta mare sa aveti !

Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

0 comentarii:

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

Google+ Followers

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.