In urma cu aproape 3 ani Stefania Anastasiu a initiat o provocare culinara mult indragita de mai multe bloggerite din acest grup numit Weekend cu spor.
Stefi se intreba : "...de ce "Weekend cu spor" ?
"Pentru ca eu, ca si alte gospodine, cred, simtim ca sambata si duminica, in cele doua zile libere, avem un spor mai mare la gatit, la scris pe blog, la stat prin bucatarie si incercat tot felul de bunatati si retete noi....
Asa ca pornind de la aceste aspecte, m-am gandit sa lansez aceasta provocare, pentru bloggerii culinari, la care va invit pe toti cu mare drag!!!..."
In fiecare luna cineva inscris in grup ,este gazda provocarii, iar in aceasta luna a venit randul lui Monica Horoiu care ne-a propus 3 categorii de retete:
1 - retetele cu fructe
2 - retete cu peste
3 - ciorbe/supe
Daca inca nu ati apucat sa intrati la ea pe blog, sa stiti ca ati pierdut mult.Are tot felul de retete savuroase, romanesti sau nu, usoare sau grele, pe toate gusturile.
Faceti-i o vizita si nu veti regreta !
Eu am ales sa fac reteta acestei ciorbite extrem de gustoase, pe care vi-o recomand cu drag.
Monica spunea : " Dupa o petrecere prelungita pana-n zori si o desteptare cu "strangeri de casca" pentru unii, se cerea ceva "zeama acra" care sa trateze mahmureala. Ca, deh !! Saraca aspirina efervescenta nu a facut fata la avalansa de paharute de coniac "bun", vin din ala "de care n-ai baut pana acum" si "hai noroc si la multi ani, ".
Si daca situatia o cere, e musai !"
Avem NEVOIE de :
500 gr afumatura (eu am avut zeama in care am fiert sunca si carnati)
1-2 morcovi
1 patrunjel
1-2 cepe
4-5 cartofi rosii
1 l bors
1 mana fidea
tarhon
leustean
ulei
sare
piper
- pentru dres :
100 gr smantana
1-2 galbenusuri
- pentru servit:
ceapa rosie
ardei iute
MOD de PREPARARE :
Daca nu aveti afumatura fiarta, atunci o puneti impreuna cu apa la fiert si aveti grija sa luati spuma din cand in cand.
Zarzavaturile spalate le curatam si le taiem dupa pofta inimii sau le dam pe razatoare.
Vand afumatura e fiarta adaugam legumele taiate sau razuite si ceapa intreaga( cand e gata ciorba, o putem arunca).
Asezonam si lasam sa fiarba legumele acoperit ,la foc mediu.
Smanatana o amestecam cu galbenusurile, adaugam un polonic de ciorba fierbinte si amestecam sa se omogenizeze.
Cand toate sunt fierte adaugam borsul dat in clocot separat , aceasta smanatana , si mai presaram putin tarhon deasupra.
Stingem focul sub ciorba si e gata, se poate servi.
Sa nu uitati ceapa rosie sau ardeiul iute !
Potoleste foamea si alunga mahmureala spune Monica.
Pofta mare sa aveti !
0 comentarii: