miercuri, 4 aprilie 2018

Ciorba de urzici cu smantana

By Sidonia Toncean   Posted at  14:14   Ciorbe No comments

Urzicile au fost inca din vremuri indepartate, unele dintre favoritele mancaruri ale romanilor,datorita in mare masura puterilor miraculoase ale urzicii, de regenerare a sangelui, dezintoxicare a corpului ,cat si bogatiei in vitamine si minerale ,atat de necesare organismului, mai ales in aceasta perioada a anului. Urzica conține de 4 ori mai multă vitamina C decat lamaia și portocala, precum si nivelul de caroten este mai inalt decat in morcov.
 Urzica mai conține si vitaminele B1, B2, B3, K, acid ascorbic, amidon, tanin, acizi organici, magneziu, calciu și altele. Ciorba de urzici este plina de fier, tocmai buna dupa o iarna care ne-a lasat fara vitalitate
.Bunicii obisnuiau sa manance aceasta ciorba gustoasa cu mamaliga si branza si usturoi verde. Aceasta ciorba difera de la casa la casa si poate fi acrita cu iaurt, lapte batut, zer, bors sau, asa cum prefer eu , cu zeama de varza. 




Avem NEVOIE de

3 gramajoare de urzici
1 morcov
1 patrunjel
1 ceapa
200 g afumatura( optional) 
1 lingura zeama de lamaie
2 oua
200 g smantana
500 ml zeama de varza
leustean Kamis
1 lingurita unt
sare
piper





MOD de PREPARARE 

In oala in care vom face ciorba punem afumatura portionata la fiert si o lasam sa fiarba cam 45 de minute.


Curatam legumele si le dam pe razatoare, mai putin ceapa pe care o lasam intreaga.Tragem la tigaie morcovul in putin unt.



Adaugam peste legume apa necesara si o lasam sa fiarba.



Urzicile proaspete se spala in mai multe ape pentru a se indeparta nisipul si alte impuritati de pe frunze. Urzicile se oparesc apoi in apa cu sare, in care am adaugat o lingurita de zeama de lamaie. 
Dupa ce s-au fiert putin, le scurgem de apa(dar o pastram pentru ciorba) le spalam sub un jet de apa rece apoi le taiem cozile, dar numai cele mai mari,codiţele mici pot ramane.
 Le tocam apoi, dar nu foarte marunt si le adaugam in ciorba si lasam sa fiarba cam 15 minute.



Într-un castron mic se freacă gălbenuşurile de ou cu smântână, apoi adaugam un polonic de ciorba si amestecam iar.



.Dupa ce stingem focul, turnam oul cu smantana în ciorba, amestecand continuu.



La sfarsit, adaugam leusteanul taiat marunt si zeama de varza atat cat este necesar.


Ciorba se prepară foarte ușor, este bogată în vitamine și minerale, este hrănitoare și oferă energie.




Pofta mare alaturi de un ardei iute !

Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

0 comentarii:

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

Google+ Followers

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.