Pentru mine cele mai gustoase si aromate ciuperci de padure, proaspete , sunt galbiorii.
Ei se gasesc la radacina copacilor acoperiti cu muschi, in padurile de conifere,in cele montane de mesteacan si, uneori, printre ierburi joase si plante aromatice; au o palarie rotunjita, subtire si cu incretituri largi, nu au lame, ci doar niste pliuri.
Galbiorii contin doze ridicate de acid glutamic, care ajuta la intarirea sistemului imunitar si la combaterea depersiilor si a starilor de oboseala.
Sunt ciuperci comestibile, cu miros si gust ca de caisa, isi au varful de sezon chiar acum, fiind mari iubitoare de caldura.
Avem NEVOIE de:
700 g galbiori
4 buc ceapa verde mica
1 legatura frunze patrunjel verde
smantana(optional)
2 linguri ulei masline
sare
piper
MOD de PREPARARE :
Ceapa verde curatata si spalata, o taiem marunt cu frunzele verzi cu tot , apoi o sotam in uleiul de masline incins.Adaugam si untul sa se topeasca si lasam ceapa sa se caleasca 5 minute, amestecam din cand in cand.
In mod normal ciupercile de padure NU se spala cu apa, dar daca sunt murdare le clatim cu apa rece si apoi le scurgem in strecuratoare.
Dupa ce s-au scurs , palaria o taiem bucatele , iar tulpina rondele.
Punem galbiorii peste ceapa sotata si amestecam cu grija .
Veti vedea ca dupa cateva minute lasa apa si scad foarte mult, daca vi se pare ca nu mai au sos, puteti adauga 1/2 pahar cu apa. Adaugam usturoiul trecut prin presa si jumatate din cantitatea de patrunjel verde proaspat tocat.
Dupa ce au scazut, se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Aceasta tocanita de galbiori se serveste fierbinte, imediat ce a fost preparata.
Puteti sa adaugati cate o lingura cu smantana, daca doriti si sa serviti tocanita cu paine moale de casa, mamaliguta , orez sau galuste de faina.
Pofta buna la tocanita gustoasa si sanatoasa !
P.S
Datorita unui hacker , o parte din tabloul de bord al blogului meu a fost stearsa.
Din aceasta cauza nu puteti sa comentati pe blog. Dar daca aveti nelamuriri sau intrebari , mi le puteti adresa aici :
https://www.facebook.com/pg/inbucatarielasidy/
0 comentarii: