Cuvântul langoș provine de la ungurescul “lang” care înseamnă “flacără”. Gogoașa tradițională ungureasca se cocea din aluatul de pâine și reprezenta micul dejun în dimineața în care se ducea pâinea la cuptor. Astăzi langosul îl regăsim în nenumărate patiserii și aproape în toate bâlciurile și parcurile de distracție din Ungaria, Austria, Cehia, Slovacia, Croația și România.
Ingrediente:
1 kg faina
25 g drojdie proaspata
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
750 ml apa minerala( poate fi 1/2 apa si 1/2 lapte)
1/2 l ulei
200 g branza sarata
200 ml smantana
usturoi( optional)
Mod de preparare:
Faina se amesteca apoi cu drojdia dospita; adaugam apoi sarea, apa ( laptele)sa se faca o coca mai moale.
Se framanta foarte bine 30 minute.
Se fac cocuti cati langosi dorim sa facem.
Se lasa la cald, la dospit 15 minute.
Fiecare cocut se intinde cu sucitoarea si se coace in tigaie in uleiul incins in prealabil, pe ambele parti.
Cat sunt inca calzi langosii se ung cu smantana, se rade deasupra branza si se poate pune si mujdei de usturoi( cine doreste).
Se framanta foarte bine 30 minute.
Se fac cocuti cati langosi dorim sa facem.
Se lasa la cald, la dospit 15 minute.
Fiecare cocut se intinde cu sucitoarea si se coace in tigaie in uleiul incins in prealabil, pe ambele parti.
Cat sunt inca calzi langosii se ung cu smantana, se rade deasupra branza si se poate pune si mujdei de usturoi( cine doreste).
Buneee! Sidy, cred ca ti-a fost dor de mancare romaneasca, nu? Ma innebunesti cu mancaricile tale adevarate, romanesti. Ai o sumedenie de retete minunate, specifice zonei Bihorului. Ce sunteti voi acolo, criseni, nu? Sau banateni? Asta ca sa stiu sa laud si la altii mancarea ta... ;)
RăspundețiȘtergereDA Vicky ! Asa este....si ieri am facut inca o portie de langosi ca tare ne mai plac !
ȘtergereSa sti ca noi suntem....bihoreni !!!
Te tzuc !