Ingrediente:
2 kg afine
2 kg zahar
1/2 lamaie
o lingurita sare de lamaie(optional)
Mod de preparare:
Spalam bine afinele si le lasam la scurs intr-o strecuratoare.
Cand sunt gata scurse le punem intr-o cratita in care vom adauga si zaharul, le punem pe foc la foc potrivit si invartim in ele sa nu se prinda de fund.
Taiem lamaia in felii subtiri pe care le taiem in doua si le adaugam peste afine.Le va da o aroma deosebita.
Lasam sa fiarba dulceata , invartind mereu pina cand aceasta se intareste, se ingroasa.Testam punans pe o farfuriuta o lingurita de dulceata pe care o lasam sa se raceasca.
Daca nu este destul de inchegata dupa o ora, o ora jumate de fiert, adaugam sarea de lamaie si lasam sa mai dea un clocot.
Daca se formeaza spuma deasupra, o indepartam cu ajutorul unei linguri.
Cand dulceata este gata , umplem borcanele spalate si bine scurse cu ea, asa fierbinte, asezand borcanele intr-o tava( in cazul in care s-ar sparge vreunul).
Dupa ce sunt pline se pun capacele la borcane, se strang , se intorc si se lasa 5 minute sa se sprijine pe capac.
Le lasam apoi sa se raceasca intr-o lada in care am pus paturi sau o plapumioara, le acoperim si le lasam asa pina a doua zi cand le putem pune in camara.
Va recomand borcanele cu capace pentru ca afinele(sau alte fructe) isi vor pastra culoarea, un timp mai indelungat.
Pofta mare !
vrei sa ne faci in ciuda,nu??!!
RăspundețiȘtergereeu nu am vazut la noi nici umbra de afine
In iarna asta ma mut la Oradea ca ai prea multe conserve!:)
RăspundețiȘtergereUna dintre cele mai bune dulceturi,ador fructele de padure!Te pup!
RăspundețiȘtergeredin asta face si tata
RăspundețiȘtergereel e specialistul in dulceturi.
felicitari sidy pt minunatele retete