sâmbătă, 22 septembrie 2012

Paine de casa neframantata

By Sidonia Toncean   Posted at  15:43   Paine de casa neframantata 17 comments

O paine de casa simplu de facut dar....aveti nevoie de muuuuuuuuulta rabdare.Se face in aproximativ 22 de ore, adica de azi pina maine....Dar nu aveti nevoie de masina de facut paine si nici de framantat.
Daca respectati instructiunile si cantitatile, veti avea mereu pe masa o paine cu coaja crocanta, aromata si gustoasa ca la mama acasa.
Reteta este a domnului Daniel Drugea caruia ii multumesc foarte mult.




Ingrediente:
aluat
1 kg faina alba
7 g drojdie uscata Dr Oetker
2 lingurite sare
550 ml apa calduta
seminte( optional)

pentru dospit si copt
un vas termorezistent cu capac
1-2 linguri ulei
1 foaie hartie de copt
folie de aluminiu
un bol


Mod de preparare:

Intr-un bol mai mare amestecam toate ingredientele uscate: faina cu drojdia si sarea.Daca doriti sa puneti seminte ,acum le veti adauga si pe ele.
Adaugam apa si amestecam cu o lingura de lemn sau o spatula pina se incorporeaza toata apa.




Acoperim bolul cu folie de plastic si lasam aluatul la dospit, la temperatura camerei 20 de ore, adica pina a doua zi.
Rabdare sa aveti ca nu veti regreta.
Chiar daca veti vedea ca incepe sa dospeasca mai repede, nu va speriati si nu ridicati folia...lasati aluatul sa dospeasca 20 de ore.



A doua zi dupa ce au trecut cele 20 de ore si aluatul are basici cu aer, la suprafata, pregatim cele necesare pentru coptul painii.


Pregatim un vas termorezistent cu capac - eu mi-am luat vasul Pyroflam, doar sunt Bucatar Real- si il ungem cu ulei. Punem in vas o hartie de copt si facem un locsor in care vom pune painea sa se coaca.


Pe o suprafata plana presaram faina si rasturnam aluatul de paine.Il presaram si pe el cu faina.Intindem aluatul cu mana , lateral si apoi il indoim in doua cum se vede in poza:






Adica indoim partea stanga , apoi partea dreapta o indoim( o pliem).
Intindem acum aluatul in sus si in jos doar cu mana.
Pliem partea de sus peste cea de jos, apoi cea de jos peste cea de sus si dam o farma aluatului.






Asezam aluatul in vasul Pyroflam, punem capacul si mai lasam la dospit o ora jumatate.Dupa o ora si 10 minute preincalzim aragazul la 180 de grade.Dupa ce trec cele 20 de minute dam vasul la cuptor acoperit si coacem o ora , o ora si 10 minute pina cand painea este coapta.




Scoatem apoi capacul sa se rumeneasca painea frumos, o ungem cu putina apa si o mai lasam la cuptor 10-15 minute asa fara capac.Cred ca trebuia sa dau focul putin mai tare sa se rumeneasca si mai mult deasupra.
Cand e gata o scoatem din vas pe un gratar si o lasam sa se racoreasca cam 40 de minute, apoi o putem taia.Se vede si partea de desupt a paini cat de frumos e rumenita.





Dupa ce s-a racorit o puteti felia.
Obtineti o paine densa si satioasa cu o crusta crocanta .Pacat ca nu pot sa va redau si mirosul din casa de pine proaspata coapta in cuptor.....
Pofta mare !


Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

17 comentarii:

  1. pacat ca nu putem simtii mirosul :)...imi aduce aminte de painea ce ne-o face mama pe timpuri cand se gasea doar la ratie...era minunata!

    RăspundeţiȘtergere
  2. Minunata paine!!!Am si eu o reteta asemanatoare!!! Daca mai ai un colt sa il pui deoparte pentru mine. O duminica frumoasa va doresc! Pupici!!!

    RăspundeţiȘtergere
  3. am auzit ceva de o paine calda si am venit repede :) arata superb, cu coaja asta crocanta! o duminica frumoasa iti doresc!

    RăspundeţiȘtergere
  4. Doamne ce bine arata!Sigur o sa fac si eu,multumesc de idee!Pupici!

    RăspundeţiȘtergere
  5. La o asa paine buna cum sa rezist, vin cu aripioarele mele si mancam. Pup si duminica frumoasa!

    RăspundeţiȘtergere
  6. Tocmai am primit si eu reteta de la culinar.ro(sunt abonata),mi-am notat-o si o voi face ca prea-i cu aspect frumos si cu miros care a venit pana la mine!!
    pup si o duminica frumoasa!!

    RăspundeţiȘtergere
  7. Miroase bine la tine! Vin si eu dupa un colt de paine calda!

    RăspundeţiȘtergere
  8. Cum pot sa refuz un codru de paine de la minunatia ta? Servesc bucuroasa ;-) te tzuc :*

    RăspundeţiȘtergere
  9. Mi-ai facut pofta si astazi am pus si eu de o paine.
    Seara frumoasa!

    RăspundeţiȘtergere
  10. Servus,

    Foarte bine arata!
    As vrea sa stiu cu ce pot sa inlocuiesc acel vas Pyroflam.

    Mersi!

    RăspundeţiȘtergere
  11. Ce-mi place cum arata,mmmm ce pofta imi e,bravo Sidonia a ajuns mirosul pina la mine:)

    RăspundeţiȘtergere
  12. "Asezam aluatul in vasul Pyroflam, punem capacul si mai lasam la dospit o ora jumatate.Dupa o ora si 10 minute preincalzim aragazul la 180 de grade.Dupa ce trec cele 20 de minute dam vasul la cuptor acoperit si coacem o ora , o ora si 10 minute pina cand painea este coapta." explica-mi si mie te rog pt ca m-am incurcat in minute chiar nu inteleg care cele 20 min daca painea trebuie sa stea o jumatate de ora la dospit?Cum adica dupa o ora si 10 min incalzesti cuptorul?De cand o ora si 10 min?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci lasam aluatul la dospit o ora si 10 minute.Pornim aragazul...Mai raman 20 de minute sa dospeasca.Trece timpul si dam vasul la cuptor sa se coaca painea o ora sau o ora si 10 minute...depinde de cuptor.....!
      Sper ca acum te-am lamurit. Daca nu, atunci mai intreaba-ma....!

      Ștergere
  13. nu inteleg cu ce trebuie unsa painea.......multumesc

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu putina apa !
      Multumesc de atentionare....acum merg sa corectez !

      Ștergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Related Posts with Thumbnails

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos
Mii de rețete sunt pe Petitchef

bucatar real

bucatar real

Retetele din blog

Google+ Followers

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.