O paine de casa simplu de facut dar....aveti nevoie de muuuuuuuuulta rabdare.Se face in aproximativ 22 de ore, adica de azi pina maine....Dar nu aveti nevoie de masina de facut paine si nici de framantat.
Daca respectati instructiunile si cantitatile, veti avea mereu pe masa o paine cu coaja crocanta, aromata si gustoasa ca la mama acasa.
Reteta este a domnului Daniel Drugea caruia ii multumesc foarte mult.
https://ro-mg42.mail.yahoo.com/neo/launch?retry_ssl=1#1796359777
Ingrediente:
aluat
1 kg faina alba
7 g drojdie uscata Dr Oetker
2 lingurite sare
550 ml apa calduta
seminte( optional)
pentru dospit si copt
un vas termorezistent cu capac
1-2 linguri ulei
1 foaie hartie de copt
folie de aluminiu
un bol
Mod de preparare:
Intr-un bol mai mare amestecam toate ingredientele uscate: faina cu drojdia si sarea.Daca doriti sa puneti seminte ,acum le veti adauga si pe ele.
Adaugam apa si amestecam cu o lingura de lemn sau o spatula pina se incorporeaza toata apa.
Acoperim bolul cu folie de plastic si lasam aluatul la dospit, la temperatura camerei 20 de ore, adica pina a doua zi.
Rabdare sa aveti ca nu veti regreta.
Chiar daca veti vedea ca incepe sa dospeasca mai repede, nu va speriati si nu ridicati folia...lasati aluatul sa dospeasca 20 de ore.
A doua zi dupa ce au trecut cele 20 de ore si aluatul are basici cu aer, la suprafata, pregatim cele necesare pentru coptul painii.
Pregatim un vas termorezistent cu capac - eu mi-am luat vasul Pyroflam, doar sunt Bucatar Real- si il ungem cu ulei. Punem in vas o hartie de copt si facem un locsor in care vom pune painea sa se coaca.
Pe o suprafata plana presaram faina si rasturnam aluatul de paine.Il presaram si pe el cu faina.Intindem aluatul cu mana , lateral si apoi il indoim in doua cum se vede in poza:
Adica indoim partea stanga , apoi partea dreapta o indoim( o pliem).
Intindem acum aluatul in sus si in jos doar cu mana.
Pliem partea de sus peste cea de jos, apoi cea de jos peste cea de sus si dam o farma aluatului.
Asezam aluatul in vasul Pyroflam, punem capacul si mai lasam la dospit o ora jumatate.Dupa o ora si 10 minute preincalzim aragazul la 180 de grade.Dupa ce trec cele 20 de minute dam vasul la cuptor acoperit si coacem o ora , o ora si 10 minute pina cand painea este coapta.
Scoatem apoi capacul sa se rumeneasca painea frumos, o ungem cu putina apa si o mai lasam la cuptor 10-15 minute asa fara capac.Cred ca trebuia sa dau focul putin mai tare sa se rumeneasca si mai mult deasupra.
Cand e gata o scoatem din vas pe un gratar si o lasam sa se racoreasca cam 40 de minute, apoi o putem taia.Se vede si partea de desupt a paini cat de frumos e rumenita.
Dupa ce s-a racorit o puteti felia.
Obtineti o paine densa si satioasa cu o crusta crocanta .Pacat ca nu pot sa va redau si mirosul din casa de pine proaspata coapta in cuptor.....
Pofta mare !
pacat ca nu putem simtii mirosul :)...imi aduce aminte de painea ce ne-o face mama pe timpuri cand se gasea doar la ratie...era minunata!
RăspundețiȘtergereMinunata paine!!!Am si eu o reteta asemanatoare!!! Daca mai ai un colt sa il pui deoparte pentru mine. O duminica frumoasa va doresc! Pupici!!!
RăspundețiȘtergeream auzit ceva de o paine calda si am venit repede :) arata superb, cu coaja asta crocanta! o duminica frumoasa iti doresc!
RăspundețiȘtergereDoamne ce bine arata!Sigur o sa fac si eu,multumesc de idee!Pupici!
RăspundețiȘtergereLa o asa paine buna cum sa rezist, vin cu aripioarele mele si mancam. Pup si duminica frumoasa!
RăspundețiȘtergereTocmai am primit si eu reteta de la culinar.ro(sunt abonata),mi-am notat-o si o voi face ca prea-i cu aspect frumos si cu miros care a venit pana la mine!!
RăspundețiȘtergerepup si o duminica frumoasa!!
Miroase bine la tine! Vin si eu dupa un colt de paine calda!
RăspundețiȘtergereCum pot sa refuz un codru de paine de la minunatia ta? Servesc bucuroasa ;-) te tzuc :*
RăspundețiȘtergereTare bine arata si pufoasa!!! hugs
RăspundețiȘtergereMi-ai facut pofta si astazi am pus si eu de o paine.
RăspundețiȘtergereSeara frumoasa!
Foarte mult imi place.Bravo!
RăspundețiȘtergereServus,
RăspundețiȘtergereFoarte bine arata!
As vrea sa stiu cu ce pot sa inlocuiesc acel vas Pyroflam.
Mersi!
Ce-mi place cum arata,mmmm ce pofta imi e,bravo Sidonia a ajuns mirosul pina la mine:)
RăspundețiȘtergere"Asezam aluatul in vasul Pyroflam, punem capacul si mai lasam la dospit o ora jumatate.Dupa o ora si 10 minute preincalzim aragazul la 180 de grade.Dupa ce trec cele 20 de minute dam vasul la cuptor acoperit si coacem o ora , o ora si 10 minute pina cand painea este coapta." explica-mi si mie te rog pt ca m-am incurcat in minute chiar nu inteleg care cele 20 min daca painea trebuie sa stea o jumatate de ora la dospit?Cum adica dupa o ora si 10 min incalzesti cuptorul?De cand o ora si 10 min?
RăspundețiȘtergereDeci lasam aluatul la dospit o ora si 10 minute.Pornim aragazul...Mai raman 20 de minute sa dospeasca.Trece timpul si dam vasul la cuptor sa se coaca painea o ora sau o ora si 10 minute...depinde de cuptor.....!
ȘtergereSper ca acum te-am lamurit. Daca nu, atunci mai intreaba-ma....!
nu inteleg cu ce trebuie unsa painea.......multumesc
RăspundețiȘtergereCu putina apa !
ȘtergereMultumesc de atentionare....acum merg sa corectez !