joi, 11 octombrie 2012

Gogonele asortate

By Sidonia Toncean   Posted at  09:30   Camara de iarna 19 comments

Gogonelele asortate va ofera o multitudine de posibiliati de a pune gogonelele, in combinatie cu legumele care le preferati si va plac mai mult... Alegeti !
Am decis sa particip cu aceasta reteta de sezon la concursul (Concurs cu arome de toamna de la Pastai de Vanilie ) organizat Vio- Caietul cu retete http://www.caietulcuretete.com si de Pastai de vanilie - http://www.pastaidevanilie.ro. Am ales ca printre condimentele folosite sa fie si unul de la ei si anume piperul szechuan  http://www.pastaidevanilie.ro/piper-exotic-/80-piper-szechuan.html a carui aroma imi place foarte mult....



Ingrediente:

3 kg gogonele
1 kg castraveti
2 verze albe mici
1 conopida mica
6-8 buc ardei iute colorat
1 capatana usturoi
2 radacini hrean
marar
frunze de telina
frunze de visin
50 g boabe piper mozaic
50 g boabe de mustar
3 lingurite mocca piper Sechuan(rase)
5,5 l de apa
6-7 linguri sare de mare pt muraturi(grunjoasa)
cimbru(optional)



Mod de preparare:

Spalam bine gogonelele si castravetii ,apoi ii lasam sa se scurga bine de tot.
Varza o taiem in 4 sau 6 bucati, depinde cat este de mare.
Conopida se desface in buchetele apoi se spala si se scurge.
Hreanul se curata se spala si se taie in 4 fasii.
Frunzele se spala si se lasa la scurs.
Curatam usturoiul.
Pe fundul borcanului se pun frunze de telina ,cimbru, marar, cativa catei de usturoi si o crenguta de visin.
Asezam apoi in borcan, alternativ gogonelele, castravetii, varza si conopida.
Pe marginile borcanului punem cate 2 ardei iuti si fasii de hrean.


Intr-o oala punem apa la fiert si la fiecare l/apa punem 1 lingura cu sare.Daca avem un borcan de 5 l punem 2,5 l apa, la unul de 3 l punem 1,5 l apa.Mie mi-au iesit un borcan de 5 l si doua de 3 l.Deci 11 l in total la care am pus 5,5 l de apa si 7 linguri de sare grunjoasa de mare.Lasam sa fiarba 10 minute.
In apa mai adaugam cateva  frunze sa dea un clocot.Putem pune si 1-2 ardei iuti si cativa catei de usturoi.
In borcane punem cate o lingura cu boabe de piper , una cu boabe de mustar si o lingurita mocca rasa cu piper Sechuan, imi place foarte mult pentru ca are un gust diferit fata de piperul obisnuit. Nu este atat de picant si are o aroma asemanatoare lamaiei.
Dupa ce am umplut borcanele cu legume pina sus , turnam apa fierbinte peste ele.
Nu mai este nevoie sa punem cutit sub borcan( borcanele noi) pentru ca acum sticla din ce se fac borcanele , este astfel facuta, incat sa reziste la temperaturi inalte.
Punem capacul pe borcan sau legam cu celofan dublu.



Lasam sa se raceasca in pat cald pina a doua zi, cand punem borcanele la rece in beci sau in camara.
Nu va speriati daca muratura este tulbure....in cateva zile se va limpezi, daca sta la rece.
Unul din borcane l-am pus in prosoape la fiert-dunst- 15 minute , pe aragaz. Si asta pentru ca asa facea mama pe vremuri....Acum vreau sa las un borcan nefiert si unul fiert , ultimele borcane cu muraturi, sa vad daca este vreo diferenta intre ele.....



Sunt sigura ca la iarna, gogonelele vor fi mununate alaturi de o friptura bine rumenita .
Sa aveti pofta !

Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

19 comentarii:

  1. o sa fac si eu gogonelele asa!!! te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce camara frumoasa trebuie sa ai!
    Seara linistita!

    RăspundețiȘtergere
  3. Tulai Doamne cat de bine arata!!!! tare tare bun!!! Hugs

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce bine arata! Eu din lipsa de timp nu am mai pus nimic pentru iarna!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mmm, ce muraturi bune, ca la mama acasa!

    RăspundețiȘtergere
  6. Eliana Boghici Rotaru

    Misto! imi plac cele rosiatice de mor! si-mi place ca le puneti putina "viteza"!

    RăspundețiȘtergere
  7. Elena Elena

    Foarte frumos si cind se mureaza va fi foarte bune si delicioase .va multumesc dmn Sidonia .o adevarata sotie .mama si o gospodina desavirsita .Din Israel va doresc putere de munca si o zi linistita .
    Îmi place..

    RăspundețiȘtergere
  8. Chifor Ana

    Trebuie sa fie foarte bune, sa le mancati cu sanatate!
    Imi place ...

    RăspundețiȘtergere
  9. Camelia Khalil

    F.f.bun.Si eu,fac,asa ceva,dar,fara hrean.Aici,nu este.Iar,uneori,pun varza rosie.Muraturile sint rosii.Mi-ai facut pofta.
    Trebuie sa fac,in curind,dar,fara patlagele.Aici,inca,nu sint,cred.

    RăspundețiȘtergere

  10. Mioara Ioan

    Si eu pun! Ce bune or fiii.....!!

    RăspundețiȘtergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

Google+ Followers

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.