"Caramelul este un detaliu in plus care face diferenta...!!! A iesit foarte bun, aportul caramelului este foarte reusit!" ...acestea sunt cuvintele Angelicai Nistor , dupa a carei reteta m-am luat si eu si a iesit ceva deosebit.
Bineinteles cucateva modificari fata de reteta initiala....
Ingrediente:
Aluat
1175 g faina alba de calitate
1si 1/2 cana lapte caldut
7 linguri zahar
50 g drojdie
5 oua
350 g margarina Rama
1 lingurita rasa sare
coaja de lamaie
Umplutura
300 g nuca macinata
200 g mac macinat
300 g zahar
150 g rahat
100 g stafide
esenta rom
Caramel
300 g zahar
100 g unt
225 ml frisca lichida
-1 galbenus pentru uns
- unt pentru uns tavile
Mod de preparare:
Facem aluatul:
Inmuiem drojdia in lapte caldut si putin zahar.
Topim margarina pe foc mic.
Intr-un bol mare amestecam faina cu zaharul, adaugam drojdia dospita.Apoi adaugam pe rand laptele ramas, sarea, ouale batute bine , coaja de lamaie ,amestecam si adaugam si margarina topita , dar nu fierbinte.
Framantam bine de tot macar 30 de minute pina rezulta un aluat elastic si pufos.
Il lasam la dospit, acoperit , 40 de minute.
Intre timp preparam caramelul astfel: Intr-un vas de tuci punem zaharul la foc mic , la topit. Cand incepe sa se inchida la culoare il amestecam pina se topeste tot zaharul.Aveti grija sa nu se inchida prea tare la culoare ca atunci se amareste..Luam vasul de pe foc si adaugam frisca lichida- aveti grija sa nu va opariti cu aburii -Punem din nou pe foc mic, adaugam untul si il lasam sa se topeasca.Omogenizam.
Dupa ce a dospit, aluatul il impartim in 10 parti egale.Fiecare foaie o intindem subtire de tot.
Umplutura o obtinem amestecand nuca si macul macinat cu zaharul, esenta de rom si cu rahatul bucatele dat prin zahar praf.
Ungem fiecare foaie cu caramelul caldut, in strat subtire si apoi presaram nuca pe 3 foi si mac pe doua foi.
Rulam fiecare foaie separat.
Intr-o tava pentru cozonaci, unsa cu unt, punem cele 5 suluri.
Vor rezulta doi cozonaci.
Ii lasam sa se odihneasca 20 de minute.
Ii ungem cu galbenusul batut cu doua linguri cu lapte. si ii dam la cuptor la foc potrivit( 140 de grade) aproximativ o ora pina se coc si devin aramii.
Ii scoatem din cuptor dupa ce s-au copt, ii lasam putin sa se odihneasca , apoi turnam deasupra lor caramelul ramas( daca trebuie il incalzim putin).Alta data cand am sa-l mai fac ,as face cantitate dubla de caramel , sa am ce adauga si deasupra cozonacului copt, ca mi-a ramas foarte putin....
Cine doreste , poate presara peste caramel, nuca taiata.
Pofta mare !
Angelica multumesc frumos pentru idee...
Sidy, ce reusit este cozonacul tau!
RăspundețiȘtergereCraciun fericit cu sanatate si tihna! Va pupam.
Arata minunat, sigur si gustul e pe masura. Sarbatori binecuvantate!
RăspundețiȘtergereUn cozonac de nota 10..bravo...
RăspundețiȘtergereCe minunat ti-a iesit... vreau si eu o felie, iti cant si un colind!
RăspundețiȘtergereCraciun fericit! Pupicuri!
Seara Buna!Primiti cu colindul? :)
RăspundețiȘtergereIa sculati romani plugari
Florile dalbe, flori de mar
Florile dalbe, flori de mar
Ca va vin colindatori
Florile dalbe, flori de mar
Florile dalbe, flori de mar
Noaptea pe la cantatori
Florile dalbe, flori de mar
Florile dalbe, flori de mar
Si nu vin cu nici un rau
Florile dalbe, flori de mar
Florile dalbe, flori de mar
Sarbatori Fericite Draga Sidy!
Ce cozonac complex! Are de toate, trebuie sa fie foarte bun! Sarbatori fericite si la multi ani, Sidy!
RăspundețiȘtergereUn cozonac super.Pup!
RăspundețiȘtergereComentarii de pe Facebook:
RăspundețiȘtergereLeontin Vidican ar fi foarte buna, arata superb dar este prea departe.
Pana Cristina Iuliana Super delicios!
Alina Aliosa Ce bine arata ! Sarbatori fericite Sidy !
Stan Armeana Ooaa Sidy,superba feeelliiiaaa,Sarbatori fericite si multa sanatate familiei tale
Angelica Nistor Oooo Sidy cat de fain ti-a iesit!!!Sper ca ai pus deoparte si pentru mine o bucata...Te tzuc cu drag!
Barabas Maria Felicitari!! o adevarata arta...
Livia Ursulescu Sarbatori fericite!
Dana Floarea Bun
Ioana Morar o minunatie! Multumim de invitatie!
Loredana Mirabela Oprea Cred ca e foarte bun ,multumim !
Madalina Marin Foarte frumos a iesit! Buna idee cu combinatia de nuca si mac! Suuper! Pup cu drag!
Maria Elena Burdulea Sidy, buna combinatie, reusit cozonacul, felicitari. Craciun fericit va dorim si va pupam.
Ancuta Toncean Cel mai bun cozonac din lume!
Gehrman Dana Multumesc frumos!
Maria Sfara Minunat cozonac !si cred ca si foarte gustos.Trimite-mi si mie o feliuta, ca-mi lasa gura apa!
Marina Catalina Constantin Asta da cozonac!! Craciun Fericit
Cristina Criss Superb! Imi imaginez ce bun trebuie sa fie, desi recunosc, nu sunt o fana a cozonacului.
Arata perfect acest cozonac si clar si gustul e pe masura! Sarbatori fericite!
RăspundețiȘtergereWauuu, cat de bine arata si ce minunat e!!! Imi place maxim!!
RăspundețiȘtergereMinunat arata cozonacul...
RăspundețiȘtergereTe-am nominalizat pentru blogul anului 2012... http://dumitrufelicia.blogspot.ro/2012/12/iata-ca-si-blogul-de-care-ma-ocup.html
La multi ani!
Un An Nou mai bun, cu sanatate, bucurii si cat mai multe realizari!
Comment de pe Facebook :
RăspundețiȘtergereMedeea Eu
Vaaaai, cozonac cu nuca! Preferatul meu.
22 ore · Îmi place ·
Vasile Aanei
Dati-mi aadresa cavin acum
20 ore · Îmi place
Lia Maria Grozi
O bunătate !
20 ore · Îmi place
Nadia Drimba
dati-ne reteta,multumim.
20 ore · Îmi place
Calinescu Elena
Mie mi-e pofta de cel cu mac! Am mâncat destul de rar, de când am plecat din Ardeal!
20 ore · Îmi place
Adela Cornelia Petca
O bunătate de cozonac ,Sidonia sa sti ca venim la tine
18 ore · Îmi place
Elena Apostol-Filimon
Ca bun ar fi ,Sidy draga
15 ore · Îmi place
Mioara Ioan
Mmmmm, ce bun o fi!!!!
14 ore · Îmi place
Vasile Aanei
Unde stati ca toata ziua vam cautat pentru o felie de cozonac acuma am luat de la de la patiserie
13 ore · Îmi place
Andreea Denisa Si Florin
Eu vreau cu mac!!
12 ore · Îmi place
Nicoleta Sandulache
Vreau si euuuuuuuuuuuuu