luni, 4 noiembrie 2013

Prajitura cu mere nuca si crema de vanilie

By Sidonia Toncean   Posted at  13:42   Prajituri 30 comments

Este o imbinare intre prajitura si tarta, cu un aluat crocant cu multa nuca, dar sfaramicios, mere cu scortisoara si crema de vanilie. ...asa spune Merisor pe blogul ei Merisor si retetele ei, unde am vazut aceasta reteta care mi-a tras cu ochiul si....nu am avut ce face, musai a fost sa ma apuc de lucru .
Si nu mi-a parut rau, deloc....
Bineinteles ca am facut niste modificari....dar mici de tot. Sper sa nu te superi pe mine Mery. 
Multumesc mult de tot pentru idee !





Ingrediente :



- pentru aluat
200 g unt
1 ou
2 linguri zahar
3 linguri ulei
200 ml lapte
650 g faina
coaja de la o lamaie
1 praf de copt sare

- pentru umplutura
1 kg mere
2 linguri zahar
1 lingurita scortisoara
2 plicuri zahar vanilat
4 linguri gris

-pentru uns aluatul
50 g unt
150 g nuca faramitata si prajita
100 ml sirop de artar( miere)
1 lingurita scortisoara

-pentru crema de vanilie
3 galbenusuri
3 linguri zahar
500 ml lapte
5 linguri  amidon
30 g unt
esenta vanilie
sare

- pentru uns
1 galbenus
1 lingura lapte




Mod de preparare :

Aluatul -  Untul tinut la temperatura camerei, impreuna cu zaharul si sarea se mixeaza bine spuma,pina se topeste zaharul.
Adaugam oul, uleiul putin cate putin, la fel si laptele si mixam.Adaugam si coaja de lamaie.
Faina o cernem si o amestecam cu praful de copt, apoi o adaugam lingura cu lingura la cealalta compozitie.
Framantam putin sa se omogenizeze toate ingredientele, acoperim aluatul si il lasam sa se odihneasca la temperatura bucatariei ,  pina preparam noi celelalte componente.




 Facem umplutura : curatam merele si le dam pe razatoarea mare , le punem pe foc impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si scortisoara pina lasa putina zeama.
Lasam sa se raceasca , apoi adaugam grisul si amestecam.
Nuca prajita o amestecam cu  scortisoara.





Preparam crema de vanilie -  mixam galbenusurile cu zaharul si putina sare pina se albesc si adaugam laptele caldut amestecat cu amidonul . Punem totul pe foc mic , amestecand continuu pina se ingroasa.
Luam crema de pe foc, adaugam esenta de vanilie si untul, amesteca, si lasam sa se raceasca, acoperit , sa nu faca crusta.




Aluatul il impartim in doua parti: una mai mica si una mai mare.
Din cea mica facem o parte rotunda ,cat fundul unei forme de tort detasabil ( 26 cm) iar cealalta o intindem in lung , subtire de 2-3 mm , pe care presaram nuca prajita amestecata cu scortisoara si turnam cu sticla sirop de artar sau miere daca nu aveti sirop.





Apoi rulam aluatul si il taiem felii de cate un deget de groase.
Pe fundul formei detasabile punem o foaie de hartie de copt unsa cu putin unt, care va opri sa curga din zeama lasata de mere sau miere.
Asezam foaia mica rotunda si pe peretii laterali asezam cate o felie din ruloul cu nuca, cum se vede in imagine.




Turnam 1/2 din umplutura de mere, peste ea crema de vanilie din care lasam deoparte putina pentru ornat, apoi turnam cealalta 1/2 de umplutura de mere .
Deasupra asezam rulourile ramase, culcate de data aceasta.





In cuptorul  incalzit in prealabil la 180 de grade, asezam prajitura pentru aproximativ 40 de minute .
Dupa 25 de minute , scoatem prajitura si o ungem cu galbenusul amestecat cu laptele, o dam iar la cuptor.
Dupa ce e coapta, o lasam sa se raceasca de tot in forma, apoi o ornam cu crema ramasa si o putem portiona.
Nu se incerca daca e coapta, cu scobitoarea , pentru ca nu are aluat in mijloc.






Va garantez ca este un deliciu !
Nu ma credeti ? 
Incercati-o.....
Pofta mare sa aveti !

Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

30 de comentarii:

  1. Vai, Sidy, cat de bine arata! Ma bucur nespus ca ti-a placut si ca ai facut-o! Cum sa ma supar pentru modificari, fiecare stim din proprie experienta cam pe unde sa ajustam ingredientele sau ce sa inlocuim. Te pup cu drag!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Mery iti multumesc inca o data , mult de tot. A fost tare, tare gustoasa si...e gata !
      Te imbratisez cu mare drag si te tzuc !

      Ștergere
  2. Sidy draga ai facut combinatia perfectaaa!! Arata minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Andreea....ma bucur ca am fost pe gustul tau.
      Te tzuc cu drag !

      Ștergere
  3. Cat de minunata poate fi. Am vazut-o si la Meri si m-a incantat mult. Este o combinatie dementiala. Pup si seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa sti ca tare mult ne-a placut, dar....a disparut urgent din farfurii.
      Te tzuc cu drag !

      Ștergere
  4. Asa si cum ma asteptam de la tine,o bunatate de prajitura!!!tzuc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merita sa o faci si tu Bubu ca tare gustoasa mai e.
      Multumesc frumos....
      Te tzuc cu drag !

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. Nemaipomenit de buna....musai trebuie sa o mai fac.
      Te tzuc cu drag !

      Ștergere
  6. tare mult imi place cum arata...am pus-o deja pe lista de asteptare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Are sa-ti placa nespus de mult, sunt sigura de asta.
      Te rog sa ma anunti cand o faci....
      Te tzuc cu drag !

      Ștergere
  7. La ce ai pus în ea cum să nu fie delicioasă.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O prajitura savuroasa, crede-ma !
      Te tzuc cu drag !

      Ștergere
  8. Foarte bine arata si gustoasa si satioasa,super de tot,bravooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iulya draga sunt sigura ca ai sa o faci si tu, mai ales ca dispui de minunatia aia de Zepter ! Mult succes ...
      Te tzuc draga mea !

      Ștergere
  9. Daca e nuca si mar rezultatul e grozav! Mi-ai amintit de savoarea prajiturilor cu nuca:)
    Seara buna si pupici draga Sidy!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa vezi ce aroma raspindeste prin buatarieeeee......
      Te tzuc draga mea Teo !

      Ștergere
  10. Răspunsuri
    1. Ma bucur ca iti place Nicu draga....
      Te tzuc si pe tine si pe Doina !

      Ștergere
  11. Ingrediente minunate si rezultatul e pe masura! Te sarut cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sara deja imi fug prin minte multe combinatii ! Sa vad cum o pot....reinventa.
      Te tzuc draga mea !

      Ștergere
  12. Sidonia cita munca dar ce buna poate sa fie,felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea Geta sa sti ca nici nu e mult de munca, se face foarte repede.
      Intr-adevar mainile trebuie sa-ti umble repede...dar merita, crede-ma !
      Te tzuc fata draga !

      Ștergere
  13. Ce minunatie ai facut!!! Am atat de multe retete salvate de la tine.. sper sa ma apuc de treaba cat de curand.. :)
    Pup cu drag

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Simona !
      De abia astept....
      Weekend senin si linistit .
      Te tzuc !

      Ștergere
  14. Vai ce bunatate ai facut Sidy, arata si foarte fain
    Imi plac prajiturile, placintele ...tot ce e cu mere!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Diana !
      Asa sunt si eu....tot ce e cu fructe, e cel mai bun !
      Duminica senina, te tzuc !

      Ștergere
  15. Doamne, cum miroase aici la tine! Ce buna trebuie sa fie! Si cat ai mai muncit la ea!

    RăspundețiȘtergere
  16. Gaby draga sa sti ca nici nu ai asa de mult de lucru la ea ....dar e tare buna !

    RăspundețiȘtergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

Google+ Followers

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.