Este o imbinare intre prajitura si tarta, cu un aluat crocant cu multa nuca, dar sfaramicios, mere cu scortisoara si crema de vanilie. ...asa spune Merisor pe blogul ei Merisor si retetele ei, unde am vazut aceasta reteta care mi-a tras cu ochiul si....nu am avut ce face, musai a fost sa ma apuc de lucru .
Si nu mi-a parut rau, deloc....
Bineinteles ca am facut niste modificari....dar mici de tot. Sper sa nu te superi pe mine Mery.
Multumesc mult de tot pentru idee !
Ingrediente :
- pentru aluat
200 g unt
1 ou
2 linguri zahar
3 linguri ulei
200 ml lapte
650 g faina
coaja de la o lamaie
1 praf de copt sare
- pentru umplutura
1 kg mere
2 linguri zahar
1 lingurita scortisoara
2 plicuri zahar vanilat
4 linguri gris
-pentru uns aluatul
50 g unt
150 g nuca faramitata si prajita
100 ml sirop de artar( miere)
1 lingurita scortisoara
-pentru crema de vanilie
3 galbenusuri
3 linguri zahar
500 ml lapte
5 linguri amidon
30 g unt
esenta vanilie
sare
- pentru uns
1 galbenus
1 lingura lapte
Mod de preparare :
Aluatul - Untul tinut la temperatura camerei, impreuna cu zaharul si sarea se mixeaza bine spuma,pina se topeste zaharul.
Adaugam oul, uleiul putin cate putin, la fel si laptele si mixam.Adaugam si coaja de lamaie.
Faina o cernem si o amestecam cu praful de copt, apoi o adaugam lingura cu lingura la cealalta compozitie.
Framantam putin sa se omogenizeze toate ingredientele, acoperim aluatul si il lasam sa se odihneasca la temperatura bucatariei , pina preparam noi celelalte componente.
Facem umplutura : curatam merele si le dam pe razatoarea mare , le punem pe foc impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si scortisoara pina lasa putina zeama.
Lasam sa se raceasca , apoi adaugam grisul si amestecam.
Nuca prajita o amestecam cu scortisoara.
Preparam crema de vanilie - mixam galbenusurile cu zaharul si putina sare pina se albesc si adaugam laptele caldut amestecat cu amidonul . Punem totul pe foc mic , amestecand continuu pina se ingroasa.
Luam crema de pe foc, adaugam esenta de vanilie si untul, amesteca, si lasam sa se raceasca, acoperit , sa nu faca crusta.
Aluatul il impartim in doua parti: una mai mica si una mai mare.
Din cea mica facem o parte rotunda ,cat fundul unei forme de tort detasabil ( 26 cm) iar cealalta o intindem in lung , subtire de 2-3 mm , pe care presaram nuca prajita amestecata cu scortisoara si turnam cu sticla sirop de artar sau miere daca nu aveti sirop.
Apoi rulam aluatul si il taiem felii de cate un deget de groase.
Pe fundul formei detasabile punem o foaie de hartie de copt unsa cu putin unt, care va opri sa curga din zeama lasata de mere sau miere.
Asezam foaia mica rotunda si pe peretii laterali asezam cate o felie din ruloul cu nuca, cum se vede in imagine.
Turnam 1/2 din umplutura de mere, peste ea crema de vanilie din care lasam deoparte putina pentru ornat, apoi turnam cealalta 1/2 de umplutura de mere .
Deasupra asezam rulourile ramase, culcate de data aceasta.
In cuptorul incalzit in prealabil la 180 de grade, asezam prajitura pentru aproximativ 40 de minute .
Dupa 25 de minute , scoatem prajitura si o ungem cu galbenusul amestecat cu laptele, o dam iar la cuptor.
Dupa ce e coapta, o lasam sa se raceasca de tot in forma, apoi o ornam cu crema ramasa si o putem portiona.
Nu se incerca daca e coapta, cu scobitoarea , pentru ca nu are aluat in mijloc.
Va garantez ca este un deliciu !
Nu ma credeti ?
Incercati-o.....
Pofta mare sa aveti !
Vai, Sidy, cat de bine arata! Ma bucur nespus ca ti-a placut si ca ai facut-o! Cum sa ma supar pentru modificari, fiecare stim din proprie experienta cam pe unde sa ajustam ingredientele sau ce sa inlocuim. Te pup cu drag!!!
RăspundețiȘtergereDraga Mery iti multumesc inca o data , mult de tot. A fost tare, tare gustoasa si...e gata !
ȘtergereTe imbratisez cu mare drag si te tzuc !
Sidy draga ai facut combinatia perfectaaa!! Arata minunat!
RăspundețiȘtergereMultumesc Andreea....ma bucur ca am fost pe gustul tau.
ȘtergereTe tzuc cu drag !
Cat de minunata poate fi. Am vazut-o si la Meri si m-a incantat mult. Este o combinatie dementiala. Pup si seara frumoasa!
RăspundețiȘtergereSa sti ca tare mult ne-a placut, dar....a disparut urgent din farfurii.
ȘtergereTe tzuc cu drag !
Asa si cum ma asteptam de la tine,o bunatate de prajitura!!!tzuc
RăspundețiȘtergereMerita sa o faci si tu Bubu ca tare gustoasa mai e.
ȘtergereMultumesc frumos....
Te tzuc cu drag !
mmm un deliciu, faina reteta...!!!!
RăspundețiȘtergereNemaipomenit de buna....musai trebuie sa o mai fac.
ȘtergereTe tzuc cu drag !
tare mult imi place cum arata...am pus-o deja pe lista de asteptare!
RăspundețiȘtergereAre sa-ti placa nespus de mult, sunt sigura de asta.
ȘtergereTe rog sa ma anunti cand o faci....
Te tzuc cu drag !
La ce ai pus în ea cum să nu fie delicioasă.
RăspundețiȘtergereTe pup!
O prajitura savuroasa, crede-ma !
ȘtergereTe tzuc cu drag !
Foarte bine arata si gustoasa si satioasa,super de tot,bravooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
RăspundețiȘtergereIulya draga sunt sigura ca ai sa o faci si tu, mai ales ca dispui de minunatia aia de Zepter ! Mult succes ...
ȘtergereTe tzuc draga mea !
Daca e nuca si mar rezultatul e grozav! Mi-ai amintit de savoarea prajiturilor cu nuca:)
RăspundețiȘtergereSeara buna si pupici draga Sidy!
Sa vezi ce aroma raspindeste prin buatarieeeee......
ȘtergereTe tzuc draga mea Teo !
Atat pot sa spun: MI-NU-NA-TA!!!
RăspundețiȘtergereMa bucur ca iti place Nicu draga....
ȘtergereTe tzuc si pe tine si pe Doina !
Ingrediente minunate si rezultatul e pe masura! Te sarut cu drag!
RăspundețiȘtergereSara deja imi fug prin minte multe combinatii ! Sa vad cum o pot....reinventa.
ȘtergereTe tzuc draga mea !
Sidonia cita munca dar ce buna poate sa fie,felicitari!
RăspundețiȘtergereDraga mea Geta sa sti ca nici nu e mult de munca, se face foarte repede.
ȘtergereIntr-adevar mainile trebuie sa-ti umble repede...dar merita, crede-ma !
Te tzuc fata draga !
Ce minunatie ai facut!!! Am atat de multe retete salvate de la tine.. sper sa ma apuc de treaba cat de curand.. :)
RăspundețiȘtergerePup cu drag
Multumesc Simona !
ȘtergereDe abia astept....
Weekend senin si linistit .
Te tzuc !
Vai ce bunatate ai facut Sidy, arata si foarte fain
RăspundețiȘtergereImi plac prajiturile, placintele ...tot ce e cu mere!!!!
Multumesc Diana !
ȘtergereAsa sunt si eu....tot ce e cu fructe, e cel mai bun !
Duminica senina, te tzuc !
Doamne, cum miroase aici la tine! Ce buna trebuie sa fie! Si cat ai mai muncit la ea!
RăspundețiȘtergereGaby draga sa sti ca nici nu ai asa de mult de lucru la ea ....dar e tare buna !
RăspundețiȘtergere