duminică, 14 septembrie 2014

Prajitura cu mere nuca si foaie razuita

By Sidonia Toncean   Posted at  16:25   Prajituri 12 comments

Cred ca deja stiti ca noua ne plac cel mai mult prajiturile si torturile cu fructe.Am deja o prajitura cu mere si crema de vanilie in asteptare , dar aceasta era mai demult in plan.Aveam niste mere in camara , pe care nimeni nu le baga in seama ( erau alte fructe de sezon, mai...tentante)si era pacat de ele. Asa ca m-am apucat de lucru.
Prima data am rasfoit caietul vechi cu retete, al maicutei mele si iata ce am gasit :


INGREDIENTE :

-pentru aluat :
700 g faina alba
1 plic praf de copt
200 g zahar praf
200 g unt
100 g untura
6 galbenusuri
putina sare

- pentru umplutura :
1,5 kg mere
100 g stafide
150 g nuca
2-3 linguri gris
2 pliculete zahar vanilat
1 esenta rom
scortisoara macinata

-pentru bezea:
6 albusuri
150 g zahar
un praf de sare




MOD de PREPARARE :

Prajim nuca putin pina devine crocanta, o lasam sa se raceasca , apoi o sfaramam intre degete.
Separam albusurile de galbenusuri.
Stafidele le hidratam in apa cu esenta de rom, apoi le scurgem de suc( cand le amestecam cu merele).
Punem la topit, la foc mic, untul si untura, apoi le lasam sa se racoreasca.
Intr-un bol cernem faina si o amestecam cu praful de copt si zaharul pudra.Adaugam galbenusurile si grasimea topita si framantam pina obtinem un aluat fraged care nu se lipeste de degete.
Aproximam 1/4 din aluat ,pe care o luam, o punem intr-o folie si o dam la rece , in frigider.
Tapetam cu hartie de copt o tava de 45X30 cm .Aluatul il intindem cu sucitorul si il asezam apoi in tava.
Radem merele pe razatoarea mare, cu coaja cu tot, adaugam grisul,zaharul vanilat , nucile sfarimate, scortisoara si stafidele hidratate.
Punem merele amestecate peste foaia de aluat.



Albusurile le mixam bine de tot cu un praf de sare, apoi adaugam tot zaharul odata si mixam in continuare pina se intareste bezeaua.
Punem bezeaua peste merele din tava di le nivelam cu ajutorul unei linguri.




Dupa ce bezeaua este bine nivelata, scoatem de la rece aluatul pus deoparte si il radem rapid pe razatoarea mare.
Operatiunea trebuie facuta in viteza ca sa nu se incalzeasca aluatul de la temperatura mainii noastre si sa nu se mai poata rade.
Dam tava la cuptorul dinainte incalzit la 160 de grade si coacem prajitura cam 45-50 de minute , pina se intareste bezeaua si aluatul ras capata o culoare frumoasa aramie.




Lasam prajitura sa se raceasca in tava si apoi o putem portiona.
Este o prajitura  delicioasa, nu prea dulce, pentru ca nu are zahar in mere.
Pe cat este de simplu de facut, pe atat este de buna.



Pofta mare sa aveti ! Sigur are sa va placa , daca preferati prajiturile cu fructe....

Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

12 comentarii:

  1. Tare buna-i prajitura ta, Sidy drag! >:D<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mare succes a avut si la noi si la....vecini , Merisorul meu !
      Te tzuc !

      Ștergere
  2. Stiu ca iti plac prajiturile cu fructe dar sa stii ca si eu le ador.Iar combinatia de mere cu nuca este una pe placul meu.
    Te pup si iti doresc o seara minunata de duminica draga mea vecinica!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vecinica scumpa,atunci te astept cu bratele deschise, la o portie ! Dar vino repede, pina mai am ...
      Te tzuc !

      Ștergere
  3. Bună prăjiturică! Vreau și eu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mary draga ,ia-o de mana pe Medi si veniti repede.....va astept cu drag !

      Ștergere
  4. Ce buna trebuie sa fie... mai ai sau a disparut repede! O saptamana frumoasa! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sara, daca te grabesti putin, iti pun o felie deoparte.
      Tot ce vrei sa ti se implineasca !
      Te tzuc !

      Ștergere
  5. Tare bine mai arata prajitura ta,din pacate eu mere nu pot manca,asa ca ti-o las tie pentru Alex portia mea!!pup!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta zau ca nu am stiut-o !!!Imi pare rau soro !
      Te tzuc cu drag si.....multumesc !

      Ștergere
  6. Comentarii pe Facebook :

    Melania Parus

    mmmmmmm
    14 septembrie la 16:33 · Îmi place

    Angela Borcescu

    ne plac sa le mancam.
    14 septembrie la 16:52 · Îmi place

    Marioara Silaghi

    Sidi,, esti o artista,, o sa pregatescsi eu,, chiar daca sunt la dieta,, retetele tale sunt mereu apetisante
    14 septembrie la 18:02 · Nu-mi mai place · 1

    Ana Palade

    Trebuie sa o fac ! Multumesc.....
    14 septembrie la 19:03 · Nu-mi mai place · 1

    Lucia Chis

    Cred ca este minunata, asa ca o voi face sigur. Multumesc.
    14 septembrie la 21:12 · Nu-mi mai place · 1

    Iancu Lubita

    Cum sa nu ne placa...mai ales facute de tine!!!!
    14 septembrie la 21:33 · Nu-mi mai place · 1

    Lia Maria Grozi

    O super combinatie yumii
    14 septembrie la 22:40 · Nu-mi mai place · 1

    Maria Mihalache

    place,place!
    15 septembrie

    RăspundețiȘtergere
  7. O nebunie de prajitura. Absolut delicioasa! Bravo. Pup!

    RăspundețiȘtergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

Google+ Followers

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.