Cred ca deja stiti ca noua ne plac cel mai mult prajiturile si torturile cu fructe.Am deja o prajitura cu mere si crema de vanilie in asteptare , dar aceasta era mai demult in plan.Aveam niste mere in camara , pe care nimeni nu le baga in seama ( erau alte fructe de sezon, mai...tentante)si era pacat de ele. Asa ca m-am apucat de lucru.
Prima data am rasfoit caietul vechi cu retete, al maicutei mele si iata ce am gasit :
-pentru aluat :
700 g faina alba
1 plic praf de copt
200 g zahar praf
200 g unt
100 g untura
6 galbenusuri
putina sare
- pentru umplutura :
1,5 kg mere
100 g stafide
150 g nuca
2-3 linguri gris
2 pliculete zahar vanilat
1 esenta rom
scortisoara macinata
-pentru bezea:
6 albusuri
150 g zahar
un praf de sare
MOD de PREPARARE :
Prajim nuca putin pina devine crocanta, o lasam sa se raceasca , apoi o sfaramam intre degete.
Separam albusurile de galbenusuri.
Stafidele le hidratam in apa cu esenta de rom, apoi le scurgem de suc( cand le amestecam cu merele).
Punem la topit, la foc mic, untul si untura, apoi le lasam sa se racoreasca.
Intr-un bol cernem faina si o amestecam cu praful de copt si zaharul pudra.Adaugam galbenusurile si grasimea topita si framantam pina obtinem un aluat fraged care nu se lipeste de degete.
Aproximam 1/4 din aluat ,pe care o luam, o punem intr-o folie si o dam la rece , in frigider.
Tapetam cu hartie de copt o tava de 45X30 cm .Aluatul il intindem cu sucitorul si il asezam apoi in tava.
Radem merele pe razatoarea mare, cu coaja cu tot, adaugam grisul,zaharul vanilat , nucile sfarimate, scortisoara si stafidele hidratate.
Punem merele amestecate peste foaia de aluat.
Albusurile le mixam bine de tot cu un praf de sare, apoi adaugam tot zaharul odata si mixam in continuare pina se intareste bezeaua.
Punem bezeaua peste merele din tava di le nivelam cu ajutorul unei linguri.
Dupa ce bezeaua este bine nivelata, scoatem de la rece aluatul pus deoparte si il radem rapid pe razatoarea mare.
Operatiunea trebuie facuta in viteza ca sa nu se incalzeasca aluatul de la temperatura mainii noastre si sa nu se mai poata rade.
Dam tava la cuptorul dinainte incalzit la 160 de grade si coacem prajitura cam 45-50 de minute , pina se intareste bezeaua si aluatul ras capata o culoare frumoasa aramie.
Lasam prajitura sa se raceasca in tava si apoi o putem portiona.
Este o prajitura delicioasa, nu prea dulce, pentru ca nu are zahar in mere.
Pe cat este de simplu de facut, pe atat este de buna.
Pofta mare sa aveti ! Sigur are sa va placa , daca preferati prajiturile cu fructe....
Tare buna-i prajitura ta, Sidy drag! >:D<
RăspundețiȘtergereMare succes a avut si la noi si la....vecini , Merisorul meu !
ȘtergereTe tzuc !
Stiu ca iti plac prajiturile cu fructe dar sa stii ca si eu le ador.Iar combinatia de mere cu nuca este una pe placul meu.
RăspundețiȘtergereTe pup si iti doresc o seara minunata de duminica draga mea vecinica!
Vecinica scumpa,atunci te astept cu bratele deschise, la o portie ! Dar vino repede, pina mai am ...
ȘtergereTe tzuc !
Bună prăjiturică! Vreau și eu!
RăspundețiȘtergereMary draga ,ia-o de mana pe Medi si veniti repede.....va astept cu drag !
ȘtergereCe buna trebuie sa fie... mai ai sau a disparut repede! O saptamana frumoasa! Pupici!
RăspundețiȘtergereSara, daca te grabesti putin, iti pun o felie deoparte.
ȘtergereTot ce vrei sa ti se implineasca !
Te tzuc !
Tare bine mai arata prajitura ta,din pacate eu mere nu pot manca,asa ca ti-o las tie pentru Alex portia mea!!pup!!
RăspundețiȘtergereAsta zau ca nu am stiut-o !!!Imi pare rau soro !
ȘtergereTe tzuc cu drag si.....multumesc !
Comentarii pe Facebook :
RăspundețiȘtergereMelania Parus
mmmmmmm
14 septembrie la 16:33 · Îmi place
Angela Borcescu
ne plac sa le mancam.
14 septembrie la 16:52 · Îmi place
Marioara Silaghi
Sidi,, esti o artista,, o sa pregatescsi eu,, chiar daca sunt la dieta,, retetele tale sunt mereu apetisante
14 septembrie la 18:02 · Nu-mi mai place · 1
Ana Palade
Trebuie sa o fac ! Multumesc.....
14 septembrie la 19:03 · Nu-mi mai place · 1
Lucia Chis
Cred ca este minunata, asa ca o voi face sigur. Multumesc.
14 septembrie la 21:12 · Nu-mi mai place · 1
Iancu Lubita
Cum sa nu ne placa...mai ales facute de tine!!!!
14 septembrie la 21:33 · Nu-mi mai place · 1
Lia Maria Grozi
O super combinatie yumii
14 septembrie la 22:40 · Nu-mi mai place · 1
Maria Mihalache
place,place!
15 septembrie
O nebunie de prajitura. Absolut delicioasa! Bravo. Pup!
RăspundețiȘtergere