Fiecare dintre noi îi cunoaste sub alta denumire si poate fiecare am mancat asa ceva cu lapte.
Era o bunatate pe care mi-o facea bunica, cu lapte bun de la vaca ei, de la tara.
Tărhana sau răzălăii se fac foarte usor, din foarte putine ingrediente( doar doua), dar este o mancare satioasa si foarte apreciata , mai ales de copilasi.
Si sa stiti ca se mai folosesc si in supele de carne sau garnitura la mancarurile cu sos, la tocanite....
INGREDIENTE :
100 g faina
1 ou
30 ml apa(optional)
1 l lapte
1/4 lingurita sare
2-3 lingurite zahar
MOD de PREPARARE :
Punem intr-un vas faina cernuta , oul intreg si le framantam bine de tot. Daca vi se pare ca aluatul este mult prea tare puteti adauga un pic de apa.
Cand e gata framantat, aluatul mai tare, se da pe razatoarea cu gauri mari si se lasa sa se usuce putin ,pina fierbe laptele.
Punem laptele la fiert si cand acesta da in clocot, adaugam sarea, zaharul si tărhana.Lasam sa fiarba 5 minute, amestecand din cand in cand.
Cand tărhana este fiarta, acoperim vasul si il lasam sa se raceasca pina cand ajunge la temperatura ca se poate manca.
Pe vremea bunicii mele nu erau atatea arome si il mancam asa simplu. Dar acum aveti zahar vanilat, coaja de lamaie sau scortisoara...ce va place voua mai mult.
Pofta mare sa aveti !
Unde-s vremurile cand eram copiii si nu ne pasa de nimic! Bunica si mama ne rasfatau.... vremuri frumoase! Pupici!
RăspundețiȘtergereCateodata e bine sa ne amintim de copilarie....
ȘtergereTe tzuc Sara !
Am mai vazut preparatul, dar nu cred sa fi mancat vreodata... Tare sunt curioasa :) Si bunica avea vaca, si-mi facea tot felul, dar de astea nu-mi amintesc..
RăspundețiȘtergerePoate ar trebui sa-l incerci Simona, ca e tare gustos....
ȘtergereImi place de mor asa ceva,m-ai trimis inapoi la copilarie! pup draga mea;in sfarsit am si eu laptop!!!
RăspundețiȘtergereIn sfarsit ! BRAVO !!!
ȘtergereDeci nu sunt singura care ador mancarile bunicii !
Te tzuc Lulu !
Mioara Ioan
RăspundețiȘtergereVaaaai Sidy, si mie imi facea bunica, dar se numea "colarez" tot asa!! Nu aveam vanilie sau arome si punea nuca razuita deasupra!!! Numai ea stia sa-i faca asa buni!! Ce amintire frumoasa....... mi-am iubit bunica materna f.f. mult - Dumnezeu s-o ierte!! .......Am incercat si eu, dar nu-mi iese gustul acelasi!!!! Felicitari !!!!!!
Uite o idee buna, sa incerc si eu cu nuca razuita deasupra !
ȘtergereLiliana Mititelu
RăspundețiȘtergereAproape ca am uitat ca si mie imi facea mama...ceva bun, din saracie...Da, la noi se numea "colarez".
Saracie sau nu, draga LILI , e foarte gustos, asa-i ?
ȘtergereHintia Gabriela
RăspundețiȘtergereBucuriile si răsfățul copilăriei, făcut cu lapte adevărat si faina curata, retratata, zahar si putina scorțișoară presărată.
Gabi asa este, totul sa fie natural si are cu totul alt gust.
ȘtergereFlorica Voichita
RăspundețiȘtergereTarhana cu lapte(lapce).Tarhana , se facea pe marimi:ptr. lapte.prajita, ptr. supa cind nu era timp de facut taietei.
M-am grabit, reteta la noi este mai simpla , mai pe saracie(coca de taietei , ou si faina)dar era f. buna si asa simplu.Cu lapte cred ca este mai bun, merita incercat.
Ei uite ca asta ,cu marimile ,nu o stiam, De fapt , eu am mancat tarhana doar cu lapte...
ȘtergereDe pe FACEBOOK :
RăspundețiȘtergereTania Kiswani
Multumim..!
14 ore · Îmi place
Melania Parus
Wow ce bunnnnnn pup
14 ore · Îmi place
Elena Moraru
Bun de tot!
13 ore · Îmi place
Daniel Cozma
O alta locatie ,LAPTE CU FRECATEI.....
11 ore · Îmi place · 1
Tania Kiswani
Adevarat..!,asa se zice si in zona Bucovinei,lapte cu frecatei..! O bunatate..!
10 ore · Îmi place
Georgiana Berheci
SAU COLAREZI
2 ore · Îmi place
Florica Voichita
RăspundețiȘtergereEu am facut multe din retetele lu" SIDY, dar pate-ul din ficatei este grozav; reteta laudata de mai multe persoane.
11 ore · Îmi place
Multumesc frumos draga mea !
ȘtergereTe tzuc..
ce bun o fi fost.Pupici
RăspundețiȘtergereDia... daca nu ai mancat niciodata, merita sa incerci !
ȘtergereTe tzuc !