Pentru ca zaharul apare tarziu in istoria civilizatiei umane, locuitorii teritoriilor romanesti foloseau ca si grecii si romanii, mierea si nectarul florilor ca indulcitor.
In 1774 exista in Bucuresti un cofetar vestit Gheorghe Cofetarul, iar prin 1823 exista cofetareasa Paraschiva.
Unele retete de dulceturi s-au transmis, in mare secret, de la mama la fiica, constituind mandria gospodinei, specialitatea casei si deliciul celor care le consuma.
Dulceata pastreaza viu gustul fructelor de vara, mai ales iarna cand dam atacul la camara.
Cred ca fiecare gospodina a reusit sa-si creeze propria reteta de dulceata. A mea este urmatoarea , infiderent din ce fructe o fac :
Avem NEVOIE de :
2500 g capsuni ( spalate, curatate si bine stoarse)
1500 g zahar tos
1 lamaie
MOD de PREPARARE :
Se spala capsunile, se indeparteaza coditele si se pun la scurs.
Este bine ca dulceturile sa se prepare in cantitati mici o data ,cel mult 1,500 kg zahar, pentru a avea o culoare frumoasa, deschisa. Daca insa se prepara din cantitati mai mari de zahar si fructe, dulceata nu va mai fi aspectuoasa, deoarece atat fructele cat si siropul fierb prea mult si se inchid la culoare, primind o nuanta mai inchisa..
In oala pentru dulceata se asaza un rand de capsuni, unul de zahar tos, repetand pana ce se termina capsunile si avand grija ca ultimul strat sa fie zahar.
Peste zahar se stoare 1/2 lamaie.
Se lasa vasul sa stea asa 20-30 de minute, apoi asezam oala pe aragaz, la un foc mic, pana ce zaharul este complet dizolvat, dupa care se face da focul mai tare.
Adaugam si cealalta jumatate de lamaie, taiata felii, dupa ce punem vasul pe foc.
Cand clocoteste bine se ridica spuma,apoi incearcam siropul pe o farfurie si daca este bine legat ,luam dulceata de pe foc .
Se aseaza cratita pe masa, se acopera cu un servet curat, udat si bine stors si se lasa pana cand dulceata s-a racit putin. Nu se toarna niciodata dulceata fierbinte in borcane, deoarece fructele se separa de sirop si se ridica la suprafata.
Turnam dulceaţa în borcane şi punem capacul.Întoarcem borcanele cu capul în jos ,pentru 10 minute sa se faca vid.
Puneti borcanele inca fierbinti sub o plapuma( patura)intr-o cutie si lasati sa se raceasca asa peste noapte la dunst uscat.
A doua zi se pot pune in camara.Nu-i sigur ca vor apuca iarna, atat sunt de gustoase...
Dulceata preferata,gustoasa si aromata!! observ ca ai primit si tu plic de la Dr.Oetker; eu intotdeauna pun dulceata fierbinte in borcane dar nu s-au separat fructele;cred ca se separa atunci cand au sirop mai mult decat trebuie.
RăspundețiȘtergerePup si weekend minunat!
O aroma care te imbie.....!
ȘtergereSfaturile sunt date dupa ceea ce am observat eu.....
Te tzuc !
Frumoasa introducere,buna dulcetica!
RăspundețiȘtergereTe pup draga mea vecinica!
Una dintre preferatele noastre , este aceasta dulcetica....
ȘtergereTe tzuc !