Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa,cu reţete locale delicioase , completate de influenţe primite de-a lungul timpului de la naţionalităţile conlocuitoare.
In Ţara Beiuşului unde se afla si localitatea Vascau, oamenii locului sunt gazde primitoare şi foarte ospitaliere, iar la ei trebuie neaparat sa incerci o placinta de Vascau, dupa reteta traditionala din Bihor, cu umplutura din cartofi si branza telemea( cas ) de oaie.
La multe nunti din Bihor veti gasi aceasta placinta ca aperitiv cald....asa este cea mai buna( asta nu inseamna ca rece nu se poate manca si nu e gustoasa ) !
Avem NEVOIE de:
400 g foi placinta
700 g cartofi albi
250 g telemea(cas) de oaie
marar verde
sare(daca e nevoie)
100 ml ulei( unt topit)
DACA doriti sa faceti voi foile, gasiti reteta lor pe blog aici cu urmatoarele cantitati:
1 kg făină
3 linguri ulei
1 linguriţă sare
1 cană apă caldută ( sau mai multa daca cere)
Aluatul de placinte cere îndemânare şi răbdare pentru realizarea lui, dar merita, daca aveti timp...
MOD de PREPARARE :
Curatam cartofii, ii spalam , ii taiem dupa preferinta, apoi ii fierbem in apa cu sare, pina cand intra furcuita usor in ei.
Aruncam apa de pe ei si ii punem sa se raceasca.
Dupa ce s-au racit putin ii zdrobim cu furculita.
Telemeaua( casul) o dam pe razatoarea cu gauri mari si mararul il tocam marunt.
Foile de placinta decongelate, le ungem pe fiecare, pe rind ,cu ulei sau cu unt topit.
Luam 3-4 foi unse si presaram pe ele cartofi zrobiti, telemea rasa si marar tocat, pe toata suprafata.
Apoi rulam placintele si le punem intr-o tava , pe hartie de copt , dupa ce sunt gata toate, le stropim cu putin ulei , apoi dam tava la cuptorul dinainte incalzit la 160 de grade, pina se rumenesc deasupra, cam 30 de minute.
Cand sunt gata, le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca. Abia apoi( daca rezistati mirosului) le taiem , le portionam si le punem pe patou.
Si daca nu v-am convins cu asta minunata reteta, atunci sigur va conving cu o bucată de slănină cu ceapă roşie şi pâine proaspătă, proaspat scoasă din cuptor şi peste toate astea un păhărel de ţuică din Bihor.
Valeu..ce bunatate este aici Sidy! Foi de placinta am, cartofi am, maine imi cumpar telemea din aceea buna si o incerc neaparat...La cum arata la tine, imi ploua in gura de pofta...Te pup!
RăspundețiȘtergereTare mi-ar pace Vicky daca mi-ai spune parerea ta...!
ȘtergereCe bunatate!!! Neaparat trebuie sa o incerc.
RăspundețiȘtergereGata,m-ai dat gata.Fac repejor si eu,mor de pofta
RăspundețiȘtergerePup
Miha ai facut-o ?Vi-a placut asa calda ?
ȘtergereHintia Gabriela
RăspundețiȘtergereSidy, la Cluj sa aduci, ca pe cele de la Iasi le-am ratat.Îmi place ·
Ok...daca am timp, fac !
ȘtergereLia Maria Grozi
RăspundețiȘtergerePerfecte !!Îmi place ·
Andrei Lumi
Valeuuuu, mor!Îmi place ·
Carmen Daniela
Si am mutit de pofta!Îmi place ·
Mioara Ioan
RăspundețiȘtergereVai, ce bine arata!! Si cred ca-s buneeee! O sa le scriu si le incerc!Îmi place.
Elena Oprica
RăspundețiȘtergereAcum as faceo ! dar n.am marar si foi de placinta ...asa ca ma gandesc la ea pana maine cand merg sa iau ce mai imi trebuie !! Am aluat frageed...dar vreau cu foi asa ca a dv !! Multumesc .Îmi place ·
Ai facut-o Elena ?
ȘtergereCarmen Constantinescu
RăspundețiȘtergereCAND SPUN EU CA DOAMNA SIDONIA NE UCIDE... GENOCID FACE. SUNA A INVITATIE IN BIHOR ?
Sigur ca DA !
ȘtergerePetru Bala ·
RăspundețiȘtergereFoile de plăcintă făcute acasă sunt de zece ori mai bune plus că se fac foarte usor.
Ca si in Bihor nu se maninca nicăieri in tară.Îmi place !
Acum aveti si reteta foilor !
Ștergere
RăspundețiȘtergereAncuta Toncean
Cea mai buna!Îmi place ·
Tu o sti cel mai bine Ancuta, doar ai fost mai des la Cou, decat mine !
Ștergere
RăspundețiȘtergereTania Kiswani
Merita incercat..! Îmi place ·
Georgiana Berheci
O sa incerc Multumesc.Îmi place
·
Dorina Topala
Arată super!Îmi place.
Sanda Suciu Ex Surtea
RăspundețiȘtergereCate rulouri ies din cantitatea aceasta de umplutura ca nu se vede bine in tava. Dar placinta ca placinta, slanina m-a tentat. Yammy, ymmy ce buna o fi. !!!!Îmi place !
Trei suluri ies Sanda draga....dar asta depinde de foi...!
ȘtergereGeta George - Adrian
RăspundețiȘtergereDar mai buna este placinta daca se fac foia de placinta in casa.....cu foi cumparate nu am mancat placinta foita...dar de la Cusuis pana la Vascau sunt doar 15 km asa ca vin sa gust ...
Asa este...timpul bata'l vina ! Am scris si reteta foilor acum....
Ștergere
RăspundețiȘtergerePaulina Burca
E super buna!Imi plaaaaace !
Monica Veres
Vaaiiii ce buna e! Prea demult nu am mâncat. Trebuie făcută în viitorul apropiat. Musai.Îmi place ·
Alina Panainte
Pare foarte bună! Încercăm! Vă multumesc!Îmi place ·
Voicu Laura
Cred ca reteta originala era cu foi facute in casa, nu?
Îmi place ·
Ardelean Mirela Si Adnana
RăspundețiȘtergereCea mai buna plăcintă din lume...Îmi place ·
Mariana Banyai
Delicioasă delicioasă.Îmi place ·
Claudia Major Romanita
Foarte buna!Îmi place ·
Foarte buna si gustoasa !
ȘtergereGina Milian
RăspundețiȘtergereDaca e traditionala ce cauta foile de placinta cumparate?
Aveti dreptate !
ȘtergereAm scris acum si reteta foillor. Timpul este singurul vinovat....
Maria Glencora Price
RăspundețiȘtergereSigur buna si eu am neamuri în Vascau...Îmi place ·
Maria Bocse
RăspundețiȘtergereAsemenea placinta care se face in acea zona,eu am invatat sa o fac de la mama soacra CARPINET,are un gust deosebit daca se face aluatul ptr foi acasa si se intind cat permite masa din bucatarie,si se ung foile cu untura.Eu o fac destul de des si fara cartofi...
Otlacan Mariana Eliza
RăspundețiȘtergerePentru asa o placinta as veni si eu pana la Cou.Îmi place ·
Alina Craciun Panduru
Arăta super si cred ca sunt delicioase!Îmi place ·
Eugenia Ciul
specifica zonei noastre,o recomand si eu.Îmi place
Cea mai buna placinta, mai ales calda !
ȘtergerePotrovita Rozalia
RăspundețiȘtergereSi eu am facut placinta cu brinza si cartofi din foi de placinta,reteta tot din Vascau de la soacra mea care era din Vascau.Foile de placinta le-a facut chiar ea(D-zeu) sa o ierte,era f.foarte buna gospodina.Îmi place ·
Noua ne-a pacut si cu foi facute de mine si cu cele cumparate din comert !
ȘtergereParca nu cumpara toata lumea....!
Gabriela Baumgartner
RăspundețiȘtergereSidonia, cred ca reteta aceasta va capata viata in bucatarie la mine azi. E super interesanta.Îmi place !
Astept pareri Gabriela draga !
Ștergere