duminică, 5 iunie 2016

Gem de capsuni

By In bucatarie la Sidy   Posted at  04:30   Camara de iarna 4 comments

 Căpşunile dulci şi aromate, sunt fructele vedetă ale acestui sezon si ajuta în curele de detoxifiere, pentru ca reprezintă o sursă buna de vitamina C, E, B1, B2, B6 şi K. Bogate în antioxidanţi, căpşunile sunt fructele care nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică.
Capsunile contin potasiu in cantitate medie, mineral cunoscut pentru efectul sau pozitiv in reglarea tensiunii arteriale. In plus, capsunile prezinta si proprietati antiinflamatorii si ajuta la scaderea colesterolului rau (LDL) din sange, reducand astfel riscul de hipertensiune.




Avem NEVOIE de :

capsuni
zahar

cate kg de fructe, atatea kg de zahar






MOD de PREPARARE :

Pentru gem folosim borcane mici pe care trebuie să le spălam bine, să le limpezim în mai multe ape şi să le scufundam pentru câteva secunde într-un vas  cu apă care fierbe, pentru a le steriliza.

Apoi spălam bine căpşunile, rupem codiţele şi tăiam fructele mari în bucăţi  mici( daca sunt mici capsunile, le putem lasa intregi).



Le aşezam într-un vas şi turnam zaharul peste ele. Vasul în care au fost puse fructele pentru gem , il lasăm peste noapte in bucatarie( seara amestecam dim cand in cand , in el).




A doua zi punem căpşunile la fiert, cu tot cu zeama pe care şi-au lăsat-o. Le lăsam la fiert la foc mic şi adunam spuma , din când în când,care se formează.
Pentru a verifica dacă gemul de capsuni a fiert suficient, luam cu o lingură puţin gem ,din oala în care au fiert fructele şi punem, pe o farfurie. Dacă acesta se încheagă ,înseamnă că a fiert de ajuns şi este gata.Daca nu, mai lasam sa fiarba, trebuie sa scada de doua degete.




Apoi punem gemul fierbinte în borcane, pe care le aşezam pe o tavă , ca sa evitam spargerea borcanelor.
Punem imediat capacele şi  lăsam borcanele , pentru 5 minute, cu fundul in sus.



Au lasat foarte mult suc , asa ca am strecurat si putin suc de capsuni si l-am pus in sticle.




Le punem apoi intr-o cutie căptusită cu pături, sa stea acoperite, la cald, pina se răcesc.
Le scoatem si la putem pune in cămară.





Daca nu dispuneti de prea mult timp, puteti face gem sau dulceata si cu Gel fix Super de la Dr .Oetker , respectind instructiunile de pe plic.

Pofta mare sa aveti !

Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

4 comentarii:

  1. Da,tot asa fac si eu dar noi toti(si mari si mici)avem probleme cu semintele!!!asa ca tot ce inseamna capsuni,zmeura si alte fructe cu seminte,le pasez,le trec prin sita si rezulta un gem-jeleu!!
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Elena Gujba

    Eu il fac...clasic....Îmi place ·

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adica ?
      Am gasit pe blogul lui Cristi Borod ,aceasta postare interesanta :

      la inceput la ce sa va asteptati.
      Dulceata:
      Dulceata se prepara din fructe sau petale de flori fierte intr-o cantitate mare de sirop de zahar. De cele mai multe ori, atunci cand consistenta lor o permite, fructele sau petalele raman intregi. Atunci cand fructele nu lasa suficienta zeama, ele se fierb intr-un sirop de zahar preparat cu apa sau zeama altor fructe.
      Gem:
      Gemul se prepara din fructe fierte cu zahar, dar are mai degraba o consistenta pastoasa, sau gelatinoasa (in functie de fruct), iar fructele nu raman intregi. De foarte multe ori se dau chiar printr-o sita fina. Cele care au o consistenta mai fermna se zdrobesc sau se mixeaza in prealabil. De regula nu se adauga nimic in afara de fructe si zahar.
      Marmelada:
      Marmelada este un termen general folosit in trecut pentru orice fiertura sub forma de pasta din fructe cu zahar, adica la orice gem dar astazi se refera in special doar la cele din citrice. Cele mai folosite pentru marmelada sunt portocalele, lamaile, grapefruit-ul sau mandarinele, separat sau in diverse combinatii.
      Magiun:
      Magiunul se obtine prin ferberea prunelor in special, dar si a altor fructe dulci, timp indelungat, fara adaos de zahar sau conservanti.

      Ștergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.