Adevărata ciorbă à la grec poartă numele Avgolemono, o combinatie de oua, suc de lamaie si supa fierbinte de carne. . Cel mai probabil a apărut în bucătăria grecească influențat de francezi.
“A la grec” desemneaza, deci, toate ciorbele cu aceste doua caracteristici, fie ca este vorba de miel , pui sau chiar peste.
Ciorbele grecesti nu contin smantana, iar culoarea alba a ciorbei se datoreaza acestui sosului avgolemono.
Ciorba de pui à la grec se serveşte fierbinte, cu câte o felie de lămâie în fiecare farfurie. Opţional se poate servi cu iaurt (sau smântână) şi ardei iute.
Ciorba de pui a la grec este una dintre cele mai bune ciorbe pe care le-am mâncat. Este foarte nutritivă şi săţioasă şi astfel poate fi consumată în locul felului principal. Această ciorbă este o mâncare complexă, bogată în vitamine şi minerale şi nu ar trebui să lipsească din meniul nostru.
Avem NEVOIE de :
700 g carne de pui cu os
2 linguri ulei
1 păstârnac
1 ceapa
2 morcovi
putina telina
putina gulie
2 lamai
3 galbenusuri
50 grame orez
piper alb
piper negru
putin usturoi granulat
patrunjel verde frunze
MOD de PREPARARE :
Punem 3 l de apa intr-o oala mare si adaugam carnea portionata . Lasam sa fiarba si luam spuma care se formeaza. Dam focul mic, acoperim oala si lasam sa fiarba cam o ora.
Adaugam legumele, curatate, spalate si taiate cubulete, doar ceapa o lasam intrteaga( o vom arunca dupa ce e gata ciorba).
Morcovii i-am tras putin la tigaie, pentru culoarea ciorbei.
Lasam sa fiarba pana cand legumele sunt patrunse.
Punem orezul,cind a fiert oprim focul.
Batem galbenusurile intr-un castron si amestecam cu sucul de la lamai. Luam cu un polonic din supa fierbinte si, treptat, amestecand continuu, punem in sosul cu oua. Cand sosul a ajuns la o temperatura apropiata de cea a supei , rasturnam cu grija peste supa.
Amestecam, gustam si potrivim de sare si de piper. Daca este nevoie, mai stoarcem o lamaie pentru a obtine acreala dorita.
Deasupra ciorbei presaram patrunjel verde tocat.
Atentie, cand reincalziti ciorba, nu trebuie sa ajunga sa fiarba!
Jean Prunescu
RăspundețiȘtergereSuper ! merita sa incerci si cu niste marar tocat bine deasupra...Îmi place ·
Data viitoare, cu siguranta !
Ștergere