O reteta simpla , gustoasa care poate fi o garnitura excelenta ( si pentru friptura preferata) sau se poate consuma ca atare.
Tianul este o mâncare franţuzească provensala de legume ,aşezate în straturi subţiri sau intercalate. In unele retete am citit ca acest preparat este numit astfel după vasul de faianţă (tian) utilizate pentru gătit.
Îşi are originea în zona rurală a Franţei, dar acum se pregăteşte şi la oraş, in restaurante, în combinaţie cu carne.
Eu am ales varianta originala cu legume, binevenita pe caldurile acestea de vara.Mie mi-a placut foarte mult si aspectul, sa nu mai vorbim de gust.
Prima varianta
Avem NEVOIE de :
1-2 zucchini(dovlecei)
2-3 rosii
2 ceapa verde
2 catei usturoi
2 linguri smantana
80 g branza
1 ou
frunze busuioc
frunze patrunjel
2 linguri ulei de masline
sare
piper
MOD de PREPARARE :
Spalam bine dovleceii si rosiile si ii taiem rondele :
Curatam ceapa verde si usturoiul. Ceapa o taiem rondele, iar usturoiul il dam prin presa.
Intr-un vas uns cu unt punem alternativ rondele de zucchini, rosie si ceapa, pina se termina toate rondelele.
Intercalam frunze de busuioc intre rondele si stropim legumele cu ulei de masline.
Dam legumele la cuptorul dinainte incalzit la 160 de grade, pentru 15 minute.
Intre timp , intr-un vas, batem oul cu branza razuita , smantana si asezonam.Adaugam usturoiul presat si omogenizam .
Scoatem vasul cu legumele din cuptor si rasturnam deasupra legumelor aceasta compozitie.
Dam iar la cuptor legumele pentru aproximativ 20 de minute pina se fac si se rumenesc deasupra.
Lasam 10 minute sa se odihneasca ai apoi se poate servi .
Pofta mare sa aveti !
A doua varianta : cu orez
Pe linga cele folosite ,am mai fiert cam 80 g de orez, in niste supa de pui si l-am lasat putin sa se raceasca.
Legumele le-am taiat ca in reteta de mai sus, de data aceasta folosind dovlecei.
Dupa ce le-am asezat in vasul uns cu unt, alternativ, in mijlocul lefumelor am asezat 1/2 din orezul fiert si l-am stropit cu ulei de masline aromatizat cu trufe.
Am asezat frunzele de busuioc si am dat vasul pentru 15 minute la cuptorul incalzit la 160 grade C.
Intre timp am batut 2 oua, le-am amestecat apoi cu branza rasa, smantana si orezul ramas, apoi le-am condimentat.
Dupa 15 minute, am scos vasul din cuptor si am rasturnat compozitia peste legume.
Am dat iar vasul la cuptor pentru 20-30 de minute.
Varianta aceasta este mai satioasa...facand-o ma si gandeam cum ar fi cu....ciuperci !
Pofta mare sa aveti !
Ina Otilia
RăspundețiȘtergereDovlecei, rosii si ceapa la cuptor si atat? Sare, piper dupa gust si mai ce, ca nu stiu ce-i tianul? Multumesc.Îmi place ·
Daca citesti cu atentie reteta ai sa te lamuresti draga mea....
ȘtergereCe bunatate!!!
RăspundețiȘtergereSi noua ne-a placut mult de tot. Drept dovada am facut si varianta 2 !
ȘtergereIliana Gidea Augustidis
RăspundețiȘtergereSe vedeeee.... Reteta.... La cuptor, sare dupa gust..acoperi cu apa pana la jumătate si folie deasupra...
NU...nu are apa !!! Cititi reteta si va lamuriti. Sunt doua variante...
ȘtergereSanda Suciu Ex Surtea
RăspundețiȘtergerePoza asta e inainte de cuptor ? As vrea sa o vad si DUPA. Eu fac Ratatouille si nu-mi place deloc cum arata ...dupa. Gustu bun, dar designul cam....naspa.Îmi place ·
Sanda nu are cum sa arate bine DUPA...uita-te pe blog si vezi si finalul ! Te tzuc !
ȘtergereSanda Suciu Ex Surtea
ȘtergereOf, nu-mi place ce mi-ai scris. Fac bulion acuma. Pupici.
Diana Paliu
RăspundețiȘtergereIndiferent cum e .sunt sigura ca e absolut delicioasa,ca de altfel tot ce gatiti...:) ramaneti una dintre preferatele mele .Îmi place ·
Esti tu o dulce si o scumpa !
ȘtergereIn articolul asta http://prodieta.ro/indicele-dieta-indice-glicemic-lista-alimentelor-cu-index-glicemic-mare-mediu-mic/
RăspundețiȘtergeregasesti indicii glicemici. Curios este ca si morcovul fiert are IG foarte mare, de 85, insa crud are un IG de 30, adica excelent pt o dieta. :)
Multumesc ! Uite acum merg sa ma edific...
ȘtergereOana draga..uita-te in "Tabel alimente cu indice glicemic mic" si ai sa gasesti :
Ștergere- Dovlecei 15
Iar Dovlecelul tartacuta...adica cel ornamental are 75 !!!
http://www.horticultorul.ro/flori-de-apartament-gradina/tartacute-dovlecei-ornamentali/