sâmbătă, 20 august 2016

Gem de gutui cu ghimbir, miere si scortisoara

By Sidonia Toncean   Posted at  08:00   Camara de iarna 4 comments

Se spune ca poti face o prognoza dupa cat de mare este recolta de gutui. Daca sunt multe, aromate si mici, iarna este grea si lunga, daca sunt putine si mari, iarna este scurta si blanda.
Acest gem este cel mai dulce medicament impotriva racelii, daca luati doua-trei lingurite in zilele reci de iarna, cand raceala va da tarcoale.Este rasfatul pe care si-l poate permite oricine, si care face iarna mai blanda.
Gutuia combate şi previne o serie de afecţiuni precum tensiunea arterială, anemia, lipsa poftei de mâncare, bun pentru ficat, pancreas, dar are şi un efect miraculos asupra psihicului.
Acest fruct galben si cu un miros inconfundabil, deţine multe vitamine, nu doar in pulpa, ci si în frunze si seminte: fructul conţine vitaminele A, B1, B2, B3, B6, E, calciu, fosfor, fier, potasiu, sodiu şi este bogat în acid citric şi pectina.
100 g de fruct conţin: 25 calorii, 6 g hidraţi de carbon, 6 g fibre, 14 mg Că, 6 mg Mg, 200mg Potasiu şi 13 mg Vitamina C.
Ele ajută şi la eliminarea acidului uric din corp.
Mierea conserva excelent fructele proaspete, coapte sau doar parguite, realizand o "chimie" subtila intre aromele fructelor si propria ei aroma.



Avem NEVOIE de :

Poza facuta de mine cu produsele a iesit miscata, asa ca va incant cu una de pe net.

1,5 gk gutui
1 kg miere
150 g ghimbir
4 lingurite rase scortisoara macinata
zeama de la o lamaie

Va ies 4 borcane si jumatate de gem.




MOD de PREPARARE :

Gutuile pentru gem trebuie spalate bine si sterse.

Trebuie sa curatam gutuile de cotor si seminte, NU si de coaja apoi sa le radem prin razatoarea sau sa le macinam, depinde cum vreti sa va iasa gemul.




Le-am taiat si apoi le-am tocat cu robotul de bucatarie  si le-am amestecat cu zeama de lamaie sa nu se oxideze prea tare.
Presaram scortisoara .




Gutuile le punem intr-o oala cu un pahar cu apa si le lasam sa fiarba la foc mic, vreo 40 minute .
Punem in oala, impreuna cu gutuile si ghimbirul curatat de coaja si taiat in bucatele mai mici.
Dupa ce se racesc bine de tot, adaugam mierea . Amestecam bine de tot si vedem daca nu cumva ar mai fi nevoie de ceva.



Punem gemul cald in borcane , inchidem cu capacele si le asezam pe un prosop intr-o cratita cu apa care sa ajunga pina aproape de capace.
Le fierbem sa se sterilizeze cam 15 minute de cand incepe sa fiarba apa.




Punem apoi borcanele in pat cald , pina a doua sau a treia zi , cind se racesc si apoi in camara.




Pofta mare la acest dulce medicament impotriva racelii !



Multumesc pentru vizita dvs

"Daca va place preparatul meu sau poate nu, va rog sa va scrieti impresiile, putin mai jos
View all posts by: Sidy's Kitchen

4 comentarii:

  1. Dar mierea nu isi pierde din proprietati atunci tii borcanele la sterilizat? Intreb pentru ca nu ma pricep deloc. Nu prea le am eu cu ghimbirul. Eu , cand fac gem de gutui adaug si mere. O merge cu miere si la ala?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu clocotesc in borcane , asa ca nu se intimpla nimic rau.
      Ghimbirul ii da un gust deosebit, dar daca vrei poti sa pui mai putin.
      Nu are de ce sa nu mearga si cu mere...

      Ștergere

Tipariti reteta

Back to top ↑
Connect with Us

Gateste Sanatos

Gateste Sanatos

RO

Google+ Followers

© 2013 In Bucatarie La Sidy. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.