O reteta inedita, o combinatie absolut senzationala, ce potenteaza gustul mancarurilor din carne. Reteta contine o cantitate mare de antioxidanti si nutrienti; chiar daca are un continut mare de zahar, datorita cantitătii mici consumate , aceasta nu reprezinta un pericol pentru organismul sanatos.
Dulceata de ardei iute nu este pentru micul dejun sau pentru clatite, dar se poate folosi la orice fel de friptura rece sau calda, sau la condimentarea mancarii.
Se poate servi cu diverse tipuri de branza sau legume crude. Dulce, acrisoara si iute ,doar putin peste masura, aceasta dulceata va fi minunata la iarnă.
Avem NEVOIE de :
1 kg ardei iute rosu
350 g ardei kapia rosu
800 ml miere poliflora
1 lamaie(zeama)
350 ml otet rosu( de visine)
frunze de menta( proaspete sau uscate de la Kotanyi)
frunze de busuioc (proaspete sau uscate de la Kotanyi)
MOD de PREPARARE :
Spalam bine toti ardeii si apoi ii scugem de apa si ii stergem.
Curatam ardeii iuti cu grija mare, de seminte si cotor.Trebuie sa folosim manusi menajere neaparat!
Dupa ce sunt taiati , ii dam prin tocator sau prin masina de carne.
Veti vedea ca lasa un sos , care va fi bun, cand fierbe dulceata.
Punem otetul peste ardei si fierbem la foc mic .Daca ardeii nu au lasat zeama, adaugam putina apa, o cana si lasam sa fiarba .
Daca se formeaza spuma , o indepartam .Lasam sa fiarba pina se ingroasa dulceata si scade sosul.
Luam ardeii de pe foc si adaugam mierea si zeama de lamaie. Pasta de ardei fiind fierbinte, dulceata va deveni mai subtire , pentru ca se topeste mierea, dar apoi se va mai ingrosa cand se raceste dulceata.
Menta si busuiocul rupte, le dam prin mojar pina sa fac o pasta pe care o vom amesteca impreuna cu dulceata si ii va da o aroma deosebita , ajutand si la digestie.
Punem dulceata in borcanele sterilizate , apoi le infiletam capacele si le lasam cu gura in jos 5-10 minute.
Punem dulceata in pat cald pina a doua zi sau pina cand se raceaste complet, apoi putem sa o punem in camara, pina la iarna.
Dulceata asta e un caramel dulce-acrisor, care imediat explodeaza in focuri bengale, in cerul gurii.
Vorbeam intr-o zi cu un mare chef, Dan Cozma se numeste, despre aceasta reteta, care voiam sa fie putin mai altfel decat celelalte. Multumesc mult chef Dan.
De abia astep sa fac la iarna o friptura inabusita ,cu o lingura din dulceata de ardei iuti ,deasupra.
N-am gustat nicodata asa ceva, astept sa zici tu cum este :P, banuiesc ca iute, iar eu cu iuteala nu prea ne impacam...
RăspundețiȘtergereEste putin iute- i-am scos semintele si nervurile si acum e dulce acrisoara.
ȘtergereMerge de minune la branzeturi si fripturi...
Liliana Antica
RăspundețiȘtergereMerge și cu anumite tipuri de brânză 😀. Îmi place .
Da, da asa este, ai dreptate !
ȘtergereDe cativa ani tot vreau sa fac si eu,dar nu stiu de ce nu prea imi vine.Eu nu mananc iute absolut deloc,dar de aratat imi place cum arata aici la tine.Cred ca totusi am sa incerc sa fac,pentru barbatul meu iubit.
RăspundețiȘtergereAdevarul este ca noua ne plac mancarurile picante, draga Miha.
ȘtergereDar scotind semintele si nervurile, nici nu mai e atat de iute...
Si poti sa faci doar 1/3 din cantitate sa vezi daca are sa-i placa sotului tau...eu zic ca da !
Adriana Erji
RăspundețiȘtergereTrebuie sa fie supergostos. Iubesc ardeiul iute. Îmi place ·
Atunci sigur are sa va placa !
Ștergere