Reteta o am de la mama mea draga , iar pe la noi sunt cunoscute sub denumirea de "cirighele", dar orice denumire e posibila atat timp cat produsul finit are acelasi gust, nu( ciurigai, minciunele, csorege fank) ?
Aceste dulciuri traditionale romanesti se obțin cu minimul de ingrediente, care se găsesc oricând în bucătăria tuturor gospodinelor.
Un desert desuet, care aminteste de copilarie si de bunici,un dulce fara pretentii, dar gustos si crocant-fraged, care merge de minune pudrat abundent cu zahar praf vanilat.
Avem NEVOIE de :
- pentru aluat
1 kg faina
3 oua
300 ml smantana
200 ml lapte
200 g zahar
coaja de la o lamaie
1 plic praf de copt
1 plic zahar vanilat
1 lingurita rasa sare
ulei pentru copt Spornic
- pentru crema de mar
2-3 mere curatate
1 zahar cu scortisoara Dr Oetker
1 lingurita scortisoara macinata Kotanyi
1 lingurita zahar
2-3 cuisoare
MOD de PREPARARE :
Punem intr-un bol faina amestecata cu praful de copt, zaharul, ouale, coaja de lamaie , sarea, zaharul vanilat si amestecam bine de tot.
Adaugam treptat smantana si apoi laptele caldut.
Framantam aluatul cam 15 minute, il acoperim si il lasam la dospit la cald alte 15 minute.
Intindem apoi aluatul pe o suprafata data cu faina si taiem romburi cu ajutorul unui pinten, asa ca in imagine. In mijlocul rombului facem cate o fanta tot cu pintenul , pe unde vom scoate unul din capete.
Dupa ce am terminat cu toate minciunelele de facut, punem uleiul la incins si coacem minciunelele pe ambele parti.
Le scoatem pe un servet absorbant si apoi pot fi asezate pe farfurie.
Merele curatate le taiem cuburi si le punem la fiert cu condimentele si apa pina le acopera. Fierbem 10-15 minute.
Un mar il taiem cuburi mici si celalalt il presam cu furculita sa facem un piure din el. Amestecam cele doua mere si avem crema de mar gata.
Presaram zahar pudra deasupra uscatelelor.
Servim uscatelele cu crema de mar...o nebunie , credeti-ma !
Pofta mare sa aveti !
Nadia Somesan
RăspundețiȘtergereTrag o fuga pana la Oradea sa mananc si eu, mi-e dor de asa ceva. Îmi place ·
Te astept cu mare drag !
ȘtergereCalinescu Elena
RăspundețiȘtergereDoamne, Sidy, ce bune sunt, ne făcea și babi, la Beiuș! Îmi place ·
Hintia Gabriela
RăspundețiȘtergereFosta mea socra era experta in ''uscatele''. Îmi place ·
Teodor Pop-Manta
RăspundețiȘtergereGrozave,ai dreptate,îmi amintește de bunica mea(orădeancă),parcă simt ce bine miros!(RODI).Îmi place
Rodi ai mancat cu crema de mere ? Sunt dementiale !
ȘtergereIancu Lubita
RăspundețiȘtergereAsta era desertul de Duminică în copilărie! Îmi place...
Asa era Lulu, ai dreptate !
ȘtergereDar cu crema de mar iti place ?
Terhes Atena Timeea - Ioana
RăspundețiȘtergereDelicios...bravo🤗.Îmi place !
Mariana Tutelea
RăspundețiȘtergereCe dor imi este de minciunele. O sa fac si eu cit de curind.Îmi place .
Mioara Ioan
RăspundețiȘtergereMmmmmm, o sa fac si eu! Dar la mama se numesc "minciunele", iar la soacra la Satu Mare se numesc "cirighele" sau "ciurigaua"!! Sunt aceleasi oricum!! Îmi place ·
Ancuta Toncean
RăspundețiȘtergereCe bune ar fi vre-o cateva.....Îmi place ·
ȘtergereAncuta ... acum trimit, bine ?
Ionnela Pluta
RăspundețiȘtergereGustul copilariei....mmmm🤗🤗Îmi place !
Lucia Onicas
RăspundețiȘtergereAm sa fac si eu.....chiar ne-ai facut pofta...Îmi place !
Aurelia Holhos
RăspundețiȘtergereCE BUCURIE PE NOI CIND MAMA NE FCEA ...Îmi place ·
Danila Elena
RăspundețiȘtergereMi -ai facut pofta,si totodata mi-ai amintit de copilarie.Pofta buna !
Îmi place ·
Si taica-meu facea minciunele, dar fara crema de mar! Ce bune erau! Precis sunt cu mult mai gustoase cu aroma aia dementiala de mere prin ele! :P
RăspundețiȘtergere