O prajitura simpla cu o bezea cu nuci , perfecta pentru momentele cand ai manca ceva dulce.Simpla de facut, cu dulceata si o bezea cu nuci crocanta.
Stratul de bezea cu nuci este o incantare atunci cand musti din prajitura, blatul sfarimicios, dar cu un gem bun, pe gustul vostru, completeaza perfect reteta.
O prajitura delicioasa care mi-a bucurat copilaria. Mama o facea destul de des, mai ales primavara cand probabil ca se gandea sa mai terminam din borcanele de gem ramase din toamna.
Avem NEVOIE de :
- pentru blat
7 galbenusuri
200 g unt
200 g zahar
450 g faina
250 ml lapte caldut
coaja de la o lamaie
1 praf de copt
2 zahar vanilat
- pentru bezea
7 albusuri
200 g zahar
250 g nuca macinata
esenta rom
***
400 g gem afine
MOD de PREPARARE :
Untul pe care l-am tinut o perioada la temperatura camerei, pina s-a inmuiat, il mixam cu zaharul pina cand se topeste si obtinem o crema spumoasa.
Adaugam pe rind cate un galbenus si mixam in continuare. Numai dupa ce s-a incorporat galbenusul, adaugam altul.
Putin cate putin adaugam laptele caldut, coaja de lamaie, praful de copt amestecat cu faina si zaharul vanilat.
Obtinem un blat cremos ,moale pe care il punem in tava( 35 X 27 cm) captusita cu hartie de copt.Il nivelam si il dam la cuptorul dinainte incalzit la 160 de grade.
Intre timp mixam cu un praf de sare albusurile pina se intaresc, adaugam zaharul( dupa gust), mixam iar pina se intareste apoi punem nuca macinata.
Amestecam cu o spatula pina se incorporeaza bine nuca.
Dupa 20 de minute scoatem blatul care a facut o crusta si il ungem pe toata suprafata cu gemul de afine.
Peste gem asezam bezeaua de nuca si dam din nou tava la cuptor pentru alte 20 de minute, pina bezeaua prinde culoare.
Scoatem prajitura si o lasam sa se raceasca in tava.
De abia dupa ce s-a racit bine , o putem portiona.
Puteti folosi orice gem doriti si va place mai mult.
Pofta mare sa aveti !
Cred ca am si eu prin carnetelul cel vechi de retete ceva foarte asemanator, nu stiu daca exact aceeasi reteta de prajitura cu gem si bezea, dar cam asa ceva arata. N-am mai facut-o de mult, prajitura asta, si ar cam trebui un remake! :P
RăspundețiȘtergereCand mi-am fracturat piciorul ,atunci am visat prajitura asta.
ȘtergereAsa ca daca ai si tu ceva asemanator cu bezea cu nuca, zau ca as fi interesata Oana....
Lia Maria Grozi
RăspundețiȘtergereUn deliciu yumiii !Îmi place ·
Margareta Cismasiu
RăspundețiȘtergereMama,e o nebunie prajitura asta! Mama o facea mereu si era asa de buna....Îmi place ·
Mioara Bardu
RăspundețiȘtergereAmintiri din copilărie.Îmi place ·
Ionela Martoiu
RăspundețiȘtergereMmmm e o bunătate..și eu nu am cuptor..😪😪😪Îmi place .
RăspundețiȘtergereLiliana Mihaita
Arata foarte bine .Îmi place mult !
Nina Hotu
RăspundețiȘtergereCe fain arata , cred ca este f buna !Îmi place ·
Delicioasa !
RăspundețiȘtergereMioara Ioan
RăspundețiȘtergereMinunata si usor de facut! Am facut-o de multe ori! Îmi place
Camelia Khalil
RăspundețiȘtergereSidonia e nevoie,neaparat,de gem de afine?Nu se poate alt fel? Îmi place ·
Camelia poti sa pui ce gem vrei tu si iti place mai mult.
Ștergere