De obicei sofranul se pastreaza in sticlute mici transparente, pe care atunci cand le deschizi te intimpina un miros placut, care va da un gust savuros carnii.
Bogat in vitama B ,contine de asemenea si provitamina A . Are proprietati sedative, antispasmodice si in acelasi timp afrodisiace.
Aroma șofranului este eliberată la căldură, așa că firișoarele trebuiesc înmuiate într-un lichid cald (apă, lapte sau vin) înainte de folosire.
Costul ridicat al acestuia este datorat dificultatii pe care o ridica recoltarea . Sunt necesare 150 000 de flori pentru a obtine 1 kg de sofran (se extrage pudra), iar recoltarea se face manual.
Salvia este un excelent detoxifiant şi tonic nervos, care nu lasă bătrâneţea să se apropie .
Usor amaruie, emana un parfum proaspat, mai ales asociata cu carnea.Conţine un complex de vitamine, printre vitamina A, B, vitamina C, minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc şi sodiu, fiind un adevărat izvor de substanţe folositoare organismului.
Carnea de pasare se condimenteaza foarte bine cu salvia; nimic nu este mai placut decat cateva frunze de salvie cu un pui, pentru a obtine un efect spectaculos si foarte gustos.
Avem NEVOIE de :
4-5 pulpe pui
4-5 cartofi rosii
un varf cutit sofran
100 ml vin alb
1 lingurita rasa salvie
piper alb
condimente pui
3-4 catei usturoi
50 g bacon
2 felii cascaval
50 g mozzarella rasa
MOD de PREPARARE :
Punem intr-un bol vinul cu 2-3 linguri ulei, condimentele , salvia si sofranul.Omogenizam si le punem apoi peste pulpe.
Pulpele curatate si spalate le portionam in doua, le punem intr-un vas care are si capac , apoi rasturnam marinata peste ele. Le dam la rece de seara pina dimineata sau macar cateva ore.
Ungem o tava cu unt , punem pulpele in ea si rasturnam marinada si mujdeiul de usturoi pe care acum l-am preparat.
Dam tava la cuptor la 200 de grade pentru 30 de minute. Apoi intoarcem pulpele pe cealalta parte si le mai lasam cam 20 de minute pina cand sunt gata rumenite. Daca este cazul le mai ungem cu sosul din tava.
Curatam cartofii , ii spalam apoi ii taiem feliute cat mai subtiri cu ajutorul aparatului.Punem o feliuta de bacon si peste ea rondelele de cartofi, suprapuse una peste alta , cum se vede in poza.Apoi rulam cartofii si obtinem un trandafir ca si cel din poza.
Formele mele de briose au fost prea...largi si am zis ca nu vor iesi trandafirasi , asa ca am renuntat si am facut briose din cartofi.
Am uns cu spray-ul formele am asezat 2-3 rondele de cartofi , apoi am pus peste ele bacon feliat.
Iar cateva rondele de cartofi, apoi o feliuta ( una : in 4) de cheddar, iar rondele de cartofi deasupra.
Deasupra am presarat mozzarella rasa , sare si piper si cateva picuri de ulei.
Am dat tava la cuptor pina cand s-au rumenit frumos briosele de cartofi.
Cand sunt gata rumenite si pulpele si briosele din cartofi, servim alaturi de dulceata de ardei iuti .
Pofta mare sa aveti !
Viorica Suciu
RăspundețiȘtergereWow, ce bine arata.Salvia este f. buna folosita ca ceai pt. ficat.
Îmi place ·
Mie imi place mult de tot combinatia pui+salvie+lapte si acum am descoperit ce savoare ai , daca adaugi si oleaca de sofran.
ȘtergereViorica Suciu
ȘtergereDa ....ai perfecta dreptate. Eu il pun si in orez ca-I da o culoare frumosa si adpectoasa.Sa aveti pofta buna.
Adrian Muresan
ȘtergereAcum stiu ce sa fac cu salvia care ramane dupa gatit: ceai. Îmi place ·
Ha, ha, ha....ma faci sa rad !!!
ȘtergereTania Kiswani
RăspundețiȘtergereMultumim Sidy si pofta buna..! Îmi place ·
Maria Mihalache
RăspundețiȘtergerePofta buna!Îmi place .
Liliana Mihaita
RăspundețiȘtergereArata minunat 😘😘pofta buna. Îmi place .